Zo wordt thuis werken leuk!

Tips om echt thuis te ‘werken’ en het gezellig en leuk te houden met de kinderen.

Grote kans dat u momenteel ook thuis werkt door het coronavirus. Gelukkig is dit met internet, een mobiele telefoon, laptop en iets van Skype, Microsoft Teams of Google Hangouts goed in te richten. Maar hoe dit te combineren met uw kinderen die waarschijnlijk tegelijkertijd met u nu ook de hele dag thuis zijn? Dat kan soms een hele opgave zijn.

Probeer het in ieder geval positief te bekijken. Ieder nadeel heeft vaak toch ook nog een klein voordeel. Vergeet niet te genieten van dit (tijdelijk) meer samen zijn. Het is wat het is en iedereen zit min of meer in hetzelfde schuitje. In dat opzicht is gedeelde smart, halve smart. Niemand heeft hier om gevraagd of kan er iets aan doen. Er nu het beste van proberen te maken is al een goed begin. Het heeft geen zin om ‘te balen’ of om u aan de ontstane situatie te ergeren. Probeer soms ook maar de humor van de ongebruikelijke situatie samen in te zien. 

Kinderen zitten, in elk geval, de komende drie weken thuis. Veel scholen bieden iets van thuisonderwijs en hebben leerpakketjes klaarliggen. Sommige leraren geven online les. Mooi meegenomen maar meestal niet genoeg om de kinderen de hele dag bezig te houden. Veel scholen spreken over zo’n 2 uur werk per dag. Hoe pakt u dit aan?

Structuur en regelmaat zijn de toverwoorden: maak een schema

Maak (het liefst) samen met uw kinderen een schema. Een vast schema maken of per dag een nieuwe (om de afwisseling erin te houden). Regelmaat schept duidelijkheid en daar gedijen kinderen goed bij. Vaste kaders, ook thuis, zodat iedereen weet wat er die dag ‘op de planning’ staat. Alles is nu ineens zo anders geworden, dat een soort van nieuwe regelmaat voor overzicht zorgt.

Wat kunt u op een schema zetten? Bijvoorbeeld dat u afspreekt om ‘gewoon’ op dezelfde tijd op te staan doordeweeks. Hanteer hetzelfde ontbijtritueel en aankleedschema. Alsof iedereen naar het werk of school gaat. Start dan de dag met wat leerzame taken zoals, rekenen, taal of spelling. Maar ook schermtijd, creatieve opdrachten, buiten spelen en sport kunt u inplannen. Houd het leuk en een beetje afwisselend. Want de meeste kinderen gaan zichzelf niet uren achter elkaar op schoolwerk storten. Vind u het lastig om zelf een schema te verzinnen? Op internet rouleren al vele schema’s ter inspiratie! En wees vooral ook een beetje flexibel met een schema, afwijken kan en mag.

Tips om de kids bezig te houden:

  • Op Pinterest staan veel leuke knutseltips:
  • Veel zenders zenden extra (leerzame) kinderprogramma’s uit.
  • Laat kinderen een leuk obstakel parcours maken buiten, goed voor de beweging en creativiteit.
  • Ga samen pasta koken of cup cakes bakken.
  • Heeft uw kind niet genoeg aan het werk van school? Op internet is veel gratis lesmateriaal te vinden!
  • Bouw een hut met oude dekens.
  • Doe samen een spelletje, kaarten, Rummikub, Scrabble of bijvoorbeeld Galgje. Op internet staan allemaal leuke spelletjes waar je alleen een pen en papier voor nodig hebt. Leer de kinderen eens dammen of schaken. Spelregels vergeten? Ook die staan wel op internet! Google is uw beste vriend. Of pak een oude puzzel uit de kast en ga samen gezellig ouderwets puzzelen.
  • Zet de paastak vast neer en laat de kinderen deze versieren! Laat de kinderen ook zelf paasversiering maken, of ga eieren beschilderen en verstop ze gewoon samen vast. Vergeet niet ze samen ook alvast te zoeken:).
  • Laat de kinderen ook af en toe vooral ook lekker spelen en vooral even doen wat ze zelf willen!

Geduld en tijd om te wennen

Besef dat iedereen wat tijd nodig heeft om te wennen aan de nieuwe situatie. Gun elkaar deze tijd! Misschien moet u als gezin even zoeken hoe deze periode in te vullen en wat het beste werkt. En dat is begrijpelijk. Zolang u allemaal iets meer geduld opbrengt komt het allemaal goed! Pak het vooral aan en vorm het op een wijze die voor uw gezin en thuissituatie werkt.

Tips om prettig thuis te werken:

Soms is een simpele to-do lijst al genoeg, maar een duidelijke planning werkt nóg beter. Stel deadlines op en maak een efficiënt tijdschema. Neem in uw planning vooral ook pauzes mee. Plan bijvoorbeeld elke twee uur een korte pauze en ga op een vaste tijd lunchen.

Doe alsof u naar kantoor gaat

  • Voor succesvol thuiswerken is structuur net zo belangrijk als voor uw kinderen. Een goede tip is om te doen alsof u toch gewoon naar kantoor gaat. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Voorkom te lang doorwerken door bijvoorbeeld kantooruren aan te houden.
  • Ga niet midden op de dag douchen, maar gewoon voordat u begint met werken. Laat die relaxte joggingsbroek in de kast liggen. Hersenen linken bepaalde outfits aan emoties en gedrag, dus het is daarom een beter idee om bijvoorbeeld gewoon een spijkerbroek aan te doen.
  • Creëer een comfortabele werkplek.
  • Met de laptop op de bank zitten is verleidelijk, maar niet goed voor de rug en ook niet goed voor de productiviteit. Hou het professioneel en ga op een plek zitten waar u zich goed kunt concentreren. Zorg dat de keukentafel leeg is of dat u aan een opgeruimd bureau werkt, of rustig op zolder. Dit draagt echt bij aan de productiviteit.
  • Focus en voorkom afleiding door social media en prive telefoon gebruik. Maak eventueel afspraken met uw partner dat u om en om een uur geconcentreerd, ongestoord achter elkaar door kunt werken en de ander zich met de kinderen bezighoudt.
  • Samenwerken op afstand met collega’s:
  • Blijf effectief samenwerken met collega’s, ook als ze op afstand zitten. Met alle digitale tools is dit tegenwoordig gelukkig goed mogelijk. Maak hier dus gebruik van! Wilt u documenten delen? Dan is Google Drive natuurlijk de ideale gratis oplossing. En voor projectmanagement is de Microsoft planner een fijne tool. Zakelijke vragen in de groep gooien of werkzaamheden afstemmen kan ook met een zakelijke chatsoftware. Een gratis en gebruiksvriendelijke optie is Slack of Discord, wel bekend uit de gaming wereld. Vergeet ook vooral het sociale aspect niet! Overleg bijvoorbeeld 2 x per dag op vaste tijden met uw directe collega's. Vraag ook aan elkaar hoe het gaat, zo blijft de belangrijke functie van sociale contacten via het werk tenminste een klein beetje in stand. Heb oog voor de collega's die alleen wonen en werken! Vraag of zij het redden alleen of misschien hulp nodig hebben met iets. Zorg een beetje voor elkaar, ook op afstand.  
  • Ga naar buiten! Begin uw thuiswerkdag goed door een wandeling te maken. Of loop met het hele gezin een blokje om aan het begin an de dag, tussen de middag en aan het einde van de dag. Het is ontspannend en zo komt iedereen ook nog eens aan de dagelijkse portie beweging en kunnen de kinderen even de energie kwijt. 

Succes met improviseren en het aanpassen aan deze, voor iedereen, plotseling hele andere invulling van de dagen!