Zutphenaren bieden stadgenoten hulp tijdens energiecrisis

Door de energiecrisis zijn de gas- en stroomprijzen bijna niet meer te houden. En dat merkt iedereen in de portemonnee. Alle Nederlanders krijgen een compensatie van 400 euro. Voor de een is het te weinig, terwijl de ander het niet nodig heeft. Een groep Zutphenaren roept daarom op deze vergoeding te schenken aan een stadgenoot. “Het is toch gek dat mensen die miljonair zijn ook dat geld krijgen?”

Leven in een tochtig huis en er niets aan kunnen doen? Of de energierekening niet meer kunnen betalen? Voor steeds meer mensen is het dagelijkse realiteit. Het doet Herman van den Munckhof pijn. Als voorzitter van Stichting Energiebank Zutphen komt hij in actie om de Zutphenaren die in energiearmoede komen te leven een steuntje in de rug te geven. 

Groot probleem

Hoeveel mensen hierbij gebaat zijn, kan Van den Munckhof niet zeggen. “Maar dat het probleem groot is, is duidelijk”, zegt de voorzitter. Dankzij deze actie van Stichting Energiebank Zutphen kunnen mensen die door de energiecrisis in de problemen komen, straks extra geld krijgen. Dan moeten ‘rijkere’ Zutphenaren wel wat willen schenken. Geheel vrijblijvend kunnen ze een bedrag naar keuze storten op hun rekening.

Volgens Van den Munckhof kunnen mensen ervoor kiezen de 400 euro compensatie op de energiebelasting die ze van het Rijk krijgen alvast te storten. “Iedereen krijgt 400 euro. Of je nou te veel of te weinig poen hebt. Maar het is toch gek dat mensen die miljonair zijn ook dat geld krijgen?”

“Een paar honderd euro extra kan al heel nuttig zijn. Je kunt er een heleboel spullen mee aanschaf­fen” - Herman van den Munckhof, Voorzitter Stichting Energiebank Zutphen.

Als haar rekening straks volloopt, zoekt Energiebank Zutphen in samenwerking met enkele andere partijen naar geschikte huishoudens. “We willen niet dat het geld ‘gewoon’ wordt overhandigd aan mensen die het moeilijk hebben”, zegt Van den Munckhof. “Het moet er juist voor zorgen dat mensen leren om beter met hun energiegebruik om te gaan.”

Huis verduurzamen

“Een paar honderd euro extra kan al heel nuttig zijn. Je kunt er een heleboel spullen mee aanschaffen”, vervolgt Van den Munckhof. Het kan bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in de aankoop van energiezuinige wasmachines of koelkasten. Verduurzaming van het huis is ook een optie. “Zo kunnen er bijvoorbeeld ledlampen of isolatiemiddelen worden aangeschaft.”

In Zutphen werken Stichting Energiebank Zutphen, energiecoöperatie ZutphenEnergie, Perspectief Zutphen, Caritas, Schuldhulpmaatje en De Werkmakers samen om op deze manier energiearmoede te bestrijden. Op de website van ZutphenEnergie is meer informatie te vinden over ‘Energie voor iedereen’.

Bron: De Stentor.