Neem zo snel mogelijk contact op met uw verhuurder als u de huur niet kunt betalen. Vraag bijvoorbeeld of u later mag betalen of in termijnen. De kans wordt zo kleiner dat uw verhuurder u uit huis zet. Kijk voor meer informatie op de website van het Juridisch Loket.
Neem ook meteen contact met de gemeente. Zij kunnen u misschien helpen om de crisissituatie op te lossen.
Moet u toch uw huis uit? Vraag aan familie of vrienden of u bij hen terecht kunt. Als dit niet lukt, kunt u misschien naar de crisisopvang van IrisZorg. Daar krijgt u ook hulp om uit uw crisissituatie te komen. Kijk op de website voor meer informatie.
Perspectief of Schuldhulpmaatje kunnen u helpen uw geldzaken op orde te krijgen.
Inloopspreekuur:
Hebt u thuis te maken met geweld? Vermoed u kindermishandeling of huiselijk geweld? Bij Veilig Thuis kunt u terecht voor advies en hulp. U kunt Veilig Thuis dag en nacht gratis bellen op 0800 2000.
Bij direct gevaar, belt u 112
Huiselijk geweld komt vaker voor dan u denkt. Misschien kunt u zich slecht beheersen, wordt u regelmatig geslagen of denkt u dat iemand anders uit uw omgeving mishandeld wordt.
Laat het er niet bij zitten en meld het. U kunt 24 uur per dag (ook anoniem) bellen naar 0800-2000. Dan wordt u automatisch doorverbonden met Veilig Thuis Noord- en Oost-Gelderland.
Veilig Thuis is ontstaan door het samengaan van het Adviespunt Kindermishandeling (AMK), het Steunpunt Loverboys/Jeugdprostitutie en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG). Daarin werken de gemeente, de politie, het openbaar ministerie en andere hulpverleningsorganisaties samen.
Zij zijn er om u te helpen, geven antwoord op al uw vragen en zorgen voor opvang van slachtoffers en daders van huiselijk geweld.
Maakt u zich zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen. U kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Want door uw zorgen bespreekbaar te maken, kunt u soms al een belangrijk verschil maken.
Op de site Ik Vermoed Huiselijk Geweld leest u hoe u een gesprek aan kunt gaan en wat de signalen van huiselijk geweld zijn.
Burgemeesters kunnen bewoners een tijdelijk huisverbod opleggen als er huiselijk geweld dreigt. Iemand die huiselijk geweld veroorzaakt, mag dan tien dagen zijn of haar woning niet in. Ook mag hij of zij dan geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Een ‘afkoelperiode’ dus.
In deze afkoelperiode krijgen de slachtoffers van het huiselijk geweld hulp aangeboden. Ook diegene die uit huis is geplaatst kan hulp krijgen.
Iedereen die werkt met kinderen of volwassenen, moet werken met een meldcode. Hierin staat wat een professional het beste kan doen als hij of zij mishandeling vermoedt. Meer informatie? Kijk op www.rijksoverheid.nl