Als u voor een naaste zorgt, dan heeft u misschien veel vragen. Waar kunt u terecht voor extra hulp en welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er? Binnen gemeente Zutphen zijn er verschillende organisaties die u kunnen helpen. Maar vergeet ook uw eigen omgeving niet. Hieronder leest u waar u terecht kunt voor welke hulp.
Ja, mensen uit uw omgeving kunt u om hulp vragen. Denk aan familie, vrienden en kennissen. Betrek hen bij de zorg, want u hoeft het niet alleen te doen.
- U kunt met hen de zorg en de verantwoordelijkheid delen. Die worden daardoor minder zwaar.
- Ze kunnen praktische hulp bieden: tuinonderhoud, ritje naar het ziekenhuis of oppassen.
- U kunt uw verhaal bij hen kwijt en ervaringen uitwisselen.
- Een sociaal netwerk maakt uw wereld groter.
Vaak willen mensen u best helpen, maar weten ze niet dat je hulp nodig hebt. U zult het ze moeten vragen. Geef concreet aan wat u nodig heeft: ‘kun jij maandagavond oppassen zodat ik kan sporten?’ of ‘kun jij woensdag met papa naar het ziekenhuis?’
Er zijn gratis apps die helpen de zorg met elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld Hello 24/7. Dit is een gedeelde agenda waarmee u samen de zorg regelt.
Om hulp vragen bent u misschien niet gewend, maar gewoon doen! U zult merken dat er mensen voor u klaarstaan, maar u moet het wel vragen. Met vragen hierover kunt u terecht bij een sociaal werker van welzijnsorganisatie Perspectief, bel 0575-519 613, of vul het contactformulier in. Of kijk bij de sociale wijkteams.
Toets 1 in het keuzemenu voor het sociaal wijkteam. Gratis en zonder verwijzing.
Ook vrijwilligers kunnen u tot steun zijn, doordat ze bijvoorbeeld de zorg voor uw naaste even overnemen of boodschappen doen. Misschien komt u in aanmerking voor hulp van Handen-in-Huis. Kijk op de website hoe dat werkt.
Vraag bij Perspectief of het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt naar de mogelijkheden.
Toets 1 in het keuzemenu voor het sociaal wijkteam. Gratis en zonder verwijzing.
Bij de gemeente kunt u terecht als u ondersteuning nodig hebt bij het uitvoeren van uw mantelzorgtaken. Denk aan vervangende zorg, huishoudelijke hulp, vervoer en woningaanpassingen.
Het gaat om ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.
Wilt u weten wat er mogelijk is in uw situatie? Neem contact op met de gemeente Zutphen via 14 0575 of info@zutphen.nl.
Telefonisch bereikbaar op werkdagen 8.30 - 12.00
Wilt u hulp of ondersteuning regelen, maar weet u niet hoe dat moet of waar u terecht kunt? Of welke ondersteuning bij u past? Een onafhankelijk cliëntondersteuner denkt graag met u mee.
Iedere mantelzorger en zorgvrager heeft recht op onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze ondersteuning is gratis.
Hebt u hulp nodig voor uitzoekwerk en regeltaken? Dan kan een mantelzorgmakelaar u ondersteunen. Een mantelzorgmakelaar is gratis als hij vergoed wordt door de zorgverzekeraar of de werkgever.
Zelfstandig werkende mantelzorgmakelaars vindt u via Beroepsvereniging voor Mantelzorgmakelaars.
Verschillende zorginstellingen bieden ook hulp en ondersteuning aan mantelzorgers. Vraag er gerust naar bij de zorgverlener van uw naaste. En komt een zorgverlener bij u aan huis? Bespreek dan welke zorg nodig is en hoe jullie elkaar kunnen aanvullen.
Is er hulp nodig voor uw naaste bij de lichamelijke verzorging of verpleging? Neem dan contact op met een thuiszorgorganisatie in Zutphen.
Ja. Bent u op zoek naar iemand die uw taken over kan nemen, bijvoorbeeld mee naar een arts, boodschappen doen of gezelschap houden, dan zijn er organisaties zoals Saar aan huis, SeniorService of Zorgmaatje aan huis die u kunnen helpen? Deze ondersteuning betaalt u zelf, maar kan soms betaald worden vanuit een pgb of vanuit een aanvullende ziektekostenverzekering.
Voor particuliere thuiszorg kunt u bijvoorbeeld terecht bij Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg Particuliere thuiszorg Zutphen, bij Particuliere Thuiszorg Zuster Jansen of Home Instead Metgezelschap en individuele begeleiding voor ouderen - Home Instead Thuisservice.
Zuster Jansen is gespecialiseerd in landelijke 24-uurszorg, zorg bij dementie en zorg bij de ziekte van Parkinson. Heeft u zorg nodig, dan regelen wij dat binnen korte tijd, omdat Zuster Jansen geen wachtlijsten kent. Zuster Jansen is door heel Nederland actief en zet kleine vaste teams in om persoonlijk vertrouwen en een goede band met de cliënten op te bouwen.
Zorg voor iemand met dementie is weer anders dan zorgen voor iemand met de ziekte van Parkinson, met psychische problemen of met een lichamelijke of motorische beperking. Patiëntenorganisaties bieden informatie over de ziekte en hoe u daarmee om kunt gaan. Bijvoorbeeld dementienetwerk Zutphen of dementie.nl
Ook zijn er bijeenkomsten en ontmoetingsplekken waar u ervaringen kunt uitwisselen. Zoals:
- Odensehuis Zutphen voor mensen met geheugenklachten of lichte dementie- en hun mantelzorgers
- Sensire - ontmoetingscafés voor partners, mantelzorgers, familieleden van mensen die thuiszorg ontvangen of dagactiviteiten bezoeken.
- De Bovenkamer waar mensen met beginnende dementie, mantelzorgers en vrienden elkaar ontmoeten.
- Alzheimer Café Zutphen, voor mensen met dementie, mantelzorgers en belangstellenden zijn van harte welkom.
Praten met mantelzorgers in een vergelijkbare situatie is heel waardevol, vanwege de herkenning en begrip onderling. Ook kunt u ervaringen met elkaar uitwisselen en tips delen. Een sociaal makelaar van Perspectief kan helpen om lotgenotencontact op te starten. Zie voor meer informatie: Perspectief Zutphen - Ik wil iets doen.
Ontmoetingscafés voor partners, mantelzorgers, familieleden van mensen die thuiszorg ontvangen of dagactiviteiten bezoeken.
De ontmoetingscafés zijn bedoeld om ervaringen te delen, vragen te stellen en vooral in een ongedwongen sfeer bij elkaar te zijn.
Locatie en tijdstip: 19.00 - 20.30 uur, in Buurtcentrum Het Bornhof, Hobbemakade 246, Zutphen.
Ontmoetingsplek voor mensen met geheugenklachten of lichte dementie - én hun naasten en mantelzorger - en buurtbewoners. Geen indicatie nodig.
Kijk op de website voor de activiteiten.
Plek waar mensen met beginnende dementie, mantelzorgers en vrienden elkaar ontmoeten.
Geopend: di t/m vr 10.00 - 16.00 uur
Voor de inwoners van: Zutphen, Eefde, Warnsveld, Vorden, Baak, Rha, Olburgen, Steenderen, Toldijk, Vierakker, Wichmond.
In het Alzheimer Café komen mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden maandelijks samen. Het is een plek om lotgenoten te ontmoeten.
Tijdstip: elke derde woensdag van de maand, 19.30 - 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De toegang is gratis.
Bij Dementienetwerk kunt u informatie en advies vinden over hulp, zorg en ondersteuning bij dementie. Deze website wijst u de weg voor hulp bij dementie dicht bij huis. Ook kunt u wanneer u vragen heeft een beroep doen op een casemanager dementie. Zij hebben veel kennis van dementie en van passende zorg en ondersteuning.
Hebt u een vraag over mantelzorg, wilt u advies over uw persoonlijke situatie of wilt u uw verhaal kwijt? Dan kunt u ook terecht bij de Mantelzorglijn. Bel: 030 – 760 60 55, WhatsApp 06 27 23 68 54 of mail: mantelzorglijn@mantelzorg.nl.