Als je voor een ander zorgt, dan begint dat vaak klein. Maar voordat je het weet komt er steeds meer bij. Misschien zoveel dat je weinig tijd en energie overhoudt voor ander bezigheden zoals werk, sport of een gezellig avondje bij vrienden. Je grenzen bewaken en goed met je tijd omgaan is belangrijk.
Het is goed om met iemand te kunnen praten over de impact die de zorg voor uw naaste op u heeft. Dat kan met iemand in uw omgeving zijn, maar ook via de Mantelzorglijn (030 760 60 55) of via de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). In Zutphen kunnen 50+-ers terecht bij Willem Levensvragen.
Als je voor een ander zorgt, dan begint dat vaak klein. Maar voordat je het weet komt er steeds meer bij. Misschien zoveel dat je weinig tijd en energie overhoudt voor ander bezigheden zoals werk, sport of een gezellig avondje bij vrienden. Je grenzen bewaken en goed met je tijd omgaan is belangrijk. Hoe u dat kunt doen leest u hier: Gezond mantelzorgen - MantelzorgNL
Woont u in Twente of de Achterhoek en heeft u levensvragen? Geestelijke verzorging is er voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij levensvragen, ongeacht levensovertuiging. Willem levensvragen biedt zorg aan:
Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur.
U kunt alleen goed voor een ander zorgen, als u de zorg kunt combineren met andere belangrijke dingen in uw leven: werk, gezin, vrienden, studie en ontspanning. Daarvoor bestaat vervangende zorg, ook respijtzorg genoemd.
Bij vervangende zorg oftewel respijtzorg, neemt iemand anders de zorg even over, zodat u op adem kunt komen.
In dit filmpje wordt vervangende zorg uitgelegd.
Dagopvang en verblijf in een logeerhuis zijn voorbeelden van vervangende zorg. Maar er kan ook iemand bij de zorgvrager thuis komen. De hulp kan voor een enkele keer zijn, maar ook terugkerend, bijvoorbeeld een dagdeel per week of een weekend per maand.
Zowel beroepskrachten als vrijwilligers kunnen vervangende zorg geven. Denk bijvoorbeeld aan een vrijwilliger die één keer per week langskomt, zodat u kunt sporten.
Vervangende zorg is dus heel divers.
Elke situatie is uniek en er zijn veel verschillende vormen van vervangende zorg. Wilt u weten welke vervangende zorg bij u past? Ga dan naar de Wegwijzer Ik zoek vervangende zorg op de website van MantelzorgNL.
Neem contact op met de de jeugdconsulent of Jeugd- of Wmo-consulent om te bespreken welke mogelijkheden er zijn voor respijtzorg vanuit de Wmo of de Jeugdwet.
Wmo Zorg-loket, tel 0575-595 760 of mail wmo@zutphen.nl
Krijgt u naaste zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan kan vervangende zorg soms ook vergoed worden vanuit een persoonsgebonden budget ook vergoeding van de zorgverzekeraar is soms mogelijk.
Lees meer op de website van MantelzorgNL: Wie betaalt voor respijtzorg?
Misschien vindt u het lastig om de zorg voor uw naaste over te dragen en bent u bang dat u iets vergeet. De checklist bij het tijdelijk overdragen van de zorg van MantelzorgNL helpt u om niets te vergeten. Zo kunt u de zorg met een gerust hart overdragen.
Neem contact op met de gemeente Zutphen via 14 0575 of info@zutphen.nl.
Hulp nodig voor het maken van de juiste keuze? Neem contact op met een onafhankelijke cliëntondersteuner via Mee Oost, 0314 344224 of email: info@mee_oost.nl
Meer informatie voor cliëntondersteuning leest u via MEE Samen - mee in jouw gemeente.