Bescherm kwetsbare ouderen tegen mishandeling
Ouderen zijn minder sterk en soms ook mentaal minder snel en scherp. Dat maakt hen eenvoudige slachtoffers van misbruik. Door vreemden, maar schokkend genoeg vaak ook door bekenden. De kwetsbare doelgroep verdient bescherming.
Ouderenmishandeling is niet alleen lichamelijke of psychische mishandeling. Ook verwaarlozing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik vallen eronder. Ouderenmishandeling komt voor in huiselijke kring, maar ook in een zorginstelling. In huiselijke kring betekent het: mishandeling door partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden of huisvrienden. Dit is een vorm van huiselijk geweld. In een zorginstelling gaat het om mishandeling door beroepskrachten in de zorg.
Oorzaken van ouderenmishandeling
Er kan sprake zijn van opzettelijke mishandeling, maar dit is vaak niet altijd het geval. Soms kunnen mensen de zorg voor hun naasten of voor cliënten niet meer aan. Hun gedrag kan dan ontsporen. Dit kan leiden tot onverantwoorde zorg.
Hoe herken ik ouderenmishandeling?
Als een ouder iemand blauwe plekken heeft, kan dat komen door mishandeling. Maar ouderenmishandeling is niet alleen lichamelijke of psychische mishandeling. Ook bijvoorbeeld financiële uitbuiting valt eronder. En dat kunt u niet direct zien.
Signalen die op ouderenmishandeling kunnen wijzen, zijn bijvoorbeeld:
- zichtbaar letsel;
- overdreven schrikreactie bij een onverwachte aanraking;
- onsamenhangende verklaringen over verwondingen;
- depressies of onverklaarbare angst;
- schichtig of teruggetrokken gedrag;
- onverklaarbare uitgaven;
- onbetaalde rekeningen en aanmaningen;
- lege koelkast.
Wat kan ik doen bij (vermoedens van) ouderenmishandeling?
U kunt ouderenmishandeling in huiselijke kring melden bij Veilig Thuis. Dit is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft of krijgt. Ook als u alleen een vermoeden heeft van ouderenmishandeling, kunt u dit melden.
Bron: Rijksoverheid