Buddy to Buddy Young in Zutphen

Speciaal voor jongeren (14 tot en met 27 jaar) start Buddy to Buddy deze zomer met Buddy to Buddy Young. Durf jij je te verdiepen in het leven van iemand uit een compleet andere cultuur? Samen met anderen onderzoek je hoe het is om vluchteling te zijn en leer je ook écht iemand kennen die in Nederland een nieuw leven probeert op te bouwen. Spannend is het zeker, maar je staat er niet alleen voor. Tijdens het maatschappelijke diensttijdtraject (MDT) word je gecoacht en ontmoet je anderen tijdens zomerse activiteiten. Maak een ontdekkingsreis naar de wereld van iemand anders en ontdek ook jouw eigen drijfveren.

Door Meike Wesselink

Sarah van Thoor (25) bouwde een hechte vriendschap op met haar Syrische leeftijdsgenoot Nadine en diens vader Hanna. “Buddy to Buddy bracht ons in contact en het ging gewoon precies zoals je hoopt dat het gaat. De klik was er direct. Nu had ik ook het geluk dat Nadine heel talig is maar haar vader is dat minder. Hanna is verzot op mijn tweejarige zoon Luca en hoewel zij er allebei de woorden nog niet voor hebben, kunnen ze het met elkaar tóch heel goed vinden. Doordat ik mijn wereld heb opengesteld, is er voor mij een andere wereld opengegaan. Bijna mijn hele leven woon ik al in Zutphen maar sinds ik hen ken, ben ik er met andere ogen naar gaan kijken. Ik heb ontdekt dat het échte contact zit in het doen van gewone dingen. Samen koken, naar de kinderboerderij gaan, zelfs boodschappen doen wordt opeens leuk. Nadine en haar vader hebben veel stress maar de blijdschap die een kindje als Luca hen geeft is onbetaalbaar. Ik verbaas me erover dat mensen in zo’n moeilijke situatie met het kleine beetje dat ze hebben zo veel kunnen geven.”

Sarah is zo enthousiast geworden dat ze meer wil betekenen voor Buddy to Buddy. Deze zomer wordt zij een van de coaches die de jongeren begeleidt tijdens het Young-traject. “Een beetje gastvrij zou iedereen voor nieuwkomers moeten zijn. Buddy to Buddy heeft daar een laagdrempelige en gelijkwaardige manier voor. Je hoeft eigenlijk alleen maar jezelf te zijn. Op basis van gemeenschappelijke interesses word je door Buddy to Buddy gekoppeld aan iemand uit een andere cultuur, jouw buddy, en heb je dus meteen iets om over te praten. Is dat lastig vanwege de taal, dan moet je dat op een speelse manier oplossen. Overigens hebben we daar allerlei handige tips en tricks voor. Vind je het spannend in je eentje, dan kun je er ook voor kiezen om samen met een vriend of vriendin het traject te doorlopen. Wekelijks spreek je af met je buddy en ga je iets leuks doen. Dat kun je natuurlijk ook gezellig samen doen.”

De tweede coach, Mari Plooij (65) is al vanaf oprichting betrokken bij Buddy to Buddy. Mari begeleidt buddy’s tijdens intervisies en weet als ervaren coach bij iedereen talent en drijfveren naar boven te halen. “Tijdens het traject, de maatschappelijke diensttijd (MDT), leer je meer over hoe het is om vluchteling te zijn. Wat komt er allemaal op je af als je moet vluchten en terechtkomt in Nederland? Je leert meer over andere culturen en ontdekt wat er leuk maar soms ook uitdagend is als je buddy wordt. Samen stellen we een leerdoel op en ter afsluiting van het traject ga je ook echt iets organiseren voor Buddy to Buddy. Dat kan een beachvolleybaltoernooi zijn of een feest maar een goede campagne bedenken mag ook. Met een officieel MDT-certificaat rond je het geheel af. Ik durf te zeggen dat Buddy to Buddy Young een life changing event is, het zal zeker input hebben op jouw leven.”

Slava Abdo (21) was vijf jaar geleden zelf nog vluchteling maar heeft met haar optimisme en drive haar leven in Nederland vormgegeven. Maar liefst twee keer had ze een Nederlandse buddy. “De eerste keer was ik nog maar zeventien en gebruikten we Translate om te communiceren. Toen ik in Nederland kwam was alles anders, het eten, de taal, het weer. Dat was best lastig en ik voelde me soms echt alleen. Door Buddy to Buddy heb ik veel leuke mensen leren kennen en dat heeft me echt geholpen. “Deze zomer is Slava een van de deelnemers aan Young. Wat zij haar buitenlandse buddy zou willen meegeven is dat het belangrijk is dat je leert om op eigen benen te staan. Zelf moest Slava dat al op jonge leeftijd. “Het vraagt leren en doorzetten, maar dan kun je ook echt onafhankelijk zijn.”

Informatiebijeenkomst Buddy to Buddy Young

Op 1 juli om 19.30 uur is er een informatiebijeenkomst in de Buddy to Buddy huiskamer aan Kerkhof 1a Zutphen. Deelnemers aan Young maar ook wie het reguliere Buddy-traject wil doorlopen, kunnen dan gezamenlijk aanschuiven. Zie de website voor meer informatie over Buddy to Buddy Young in Zutphen.

Bron: Contact Zutphen.