Combinatie huiswerk en sport is doorslaand succes in Zutphen

In een tijd van smartphones, social media en videogames is het moeilijk voor middelbare scholieren om zich te zetten tot huiswerk maken. Hoe zorg je er dan toch voor dat dat gebeurt? "Laat ze tussendoor een activiteit doen”, stelt verenigingscoach van sportclub AZC, Anno Waterlander. Al drie jaar komen scholieren naar de sportclub voor huiswerkbegeleiding. Met succes: het initiatief wil gaan uitbreiden naar in totaal vijf locaties in Zutphen. 

Twee uur huiswerk maken, een half uurtje je helemaal laten gaan tijdens een potje voetbal om vervolgens weer twee uur te blokken voor school. Twee keer per week komen zo'n tien middelbare scholieren naar sportclub AZC in Zutphen om dat te doen. "De laatste drie jaar heeft bewezen dat dit goed werkt”, zegt initiatiefnemer en verenigingscoach bij AZC, Anno Waterlander. 

Even het hoofd leegmaken

Bijles is het niet, stelt Waterlander. "Voor mij is de middelbare school al een hele tijd geleden. Ik heb totaal geen verstand van bijvoorbeeld wiskunde”, lacht hij. De begeleiding is vooral bedoeld om de jongens en meiden een bepaalde structuur bij te brengen, waardoor het makkelijker wordt om te leren en hun huiswerk te maken. "Vaak zijn ouders niet thuis ’s middags. Dus als ze op de telefoon of PlayStation gaan is er niemand die zegt dat ze aan het werk moeten. Zelf hebben ze dat inzicht ook niet.”

Waterlander: "Wat heel goed helpt is om ze tussendoor iets creatiefs te laten doen. Dan maken ze het hoofd even leeg om weer fris te beginnen aan de volgende twee uur huiswerk maken. Bij AZC is dat nu sport, maar bij de andere locaties zal dat iets anders zijn.”

Project-Z

Want het initiatief gaat uitbreiden onder de naam Project-Z. Samen met Marc Nagtegaal van het Onderwijs Zorg Centrum in Zutphen heeft Waterlander besloten om uit het aantal locaties uit te breiden. Ze streven ernaar om binnen een jaar op vijf locaties in Zutphen aan vijftig jongeren huiswerkbegeleiding te bieden. "Omdat er heel veel verschillende jongeren zijn, willen we op andere plekken een andere creatieve activiteit bieden, zoals tekenen of schilderen”, zegt Waterlander. 

Volgens de verenigingscoach kan dat volgend schooljaar bij Wijkcentrum Waterkracht. "Voor een activiteit met muziek zijn we nu in gesprek met St. Elisabeth, dat is om de hoek bij de scholen, dus perfect. En FC Zutphen heeft gezegd dat ze ook wel mee willen doen. Daar is weer een activiteit voor voetbal. De vijfde locatie moet nog gevonden worden.”

Werken aan zelfvertrouwen

Volgens Waterlander is het initiatief veel meer dan alleen huiswerkbegeleiding, maar helpt het de scholieren ook op een persoonlijk vlak. "Ik heb hier een jongen gehad die als stil muisje binnenkwamen en je gaandeweg echt zag groeien. Je ziet de jongens en meiden echt opbloeien. Voor hen helpt het dus ook om te werken aan hun zelfvertrouwen. Hetzelfde geldt voor jongeren die eerder nooit iets met sport hadden. Die sporten nu toch twee keer per week. Een is nu zelfs lid geworden van een voetbalclub.”