Daten voor gevorderden

Vraag 1: Wat doet u aan? Vraag 2: Waar spreekt u af? Vraag 3: Wat doet u als u binnen twee minuten weet dat deze persoon niets voor u is? Drie hele normale vragen voor iedereen die plannen heeft om op date te gaan. Men denkt dat als u wat ouder bent (en dus meer ervaring hebt) allemaal een stuk makkelijker is. Maar niets is minder waar. Juist voor mensen die na lange tijd weer single zijn of waarbij het vel allemaal niet meer zo strak zit als 20 jaar geleden, kan daten een lastige aangelegenheid zijn.

Ouder worden

Ook al zegt uw omgeving ‘U moet gewoon uzelf zijn.’; bij een eerste kennismaking wilt u toch graag vaak de beste versie van uzelf laten zien. Zowel innerlijk als uiterlijk. Niet iedereen van 50+ hijst zich met hetzelfde gemak in maatje 36. Uw haar is misschien veel dunner en grijzer dan vroeger en een rokje boven de knie wordt wellicht enigszins ongepast gevonden. Vrede sluiten met uw ouder wordende lichaam is voor de een makkelijker dan voor de ander.

Daarnaast bent u op oudere leeftijd ook mentaal vaak minder flexibel. U bent zo gewend geraakt aan het leven dat u leidt, dat het moeilijker is geworden om aan te passen aan de waarden, normen, gebruiken en manieren van iemand anders. Soms voelt het zelfs veiliger om maar alleen te blijven in plaats van weer te moeten wennen aan een nieuw iemand in uw leven. Jammer, want een nieuwe liefde kan u leven een geweldige nieuwe energieboost geven. 

Tips 

Misschien dat de drempel met deze tips iets lager wordt.

  • Draag iets dat u normaal ook zou dragen maar fleur het op met een mooi sieraad, sjaal of een das. Draagt u al sinds 1980 het liefst een joggingpak? Dan is dit misschien het moment om even een leuke nieuw trui en mooie zwarte broek te gaan shoppen.
  • Ga ergens heen waar u bekend bent en waar u zich op uw gemak voelt. Daardoor heeft u meer rust om u te richten op de persoon met wie u bent. Let op: misschien niet naar het café waar het hele dorp komt, iedereen u kent en stiekem zit mee te gluren. Een beetje privacy op een eerste date is wel prettig.
  • Toch even dat cliché: Wees uzelf. Want wie gaat u anders zijn? En wat heeft iemand eraan als u heel grappig probeert te zijn als je dat niet bent of alsof u heel veel weet over kunst en politiek terwijl de laatste keer dat u in een museum was de mensen nog hoepelrokken droegen.
  • Maak u niet te druk over of het wel gaat klikken tussen u en uw date. U bent op een punt in uw leven waar iemand slechts de kers op de taart hoeft te zijn en niet meer de taart op zich. Ga er alleen voor als het u blij maakt.