Hoe vaak wordt u verleid?

"Vooruit. Nog ééntje dan." Of het nu gaat om een sigaret, een chocolaatje, een glas wijn, een zakje chips of heel anders, de boodschap is hetzelfde: u bent toch weer gezwicht voor een verleiding. Niets menselijks is ons vreemd en dat hoeft helemaal niet altijd erg te zijn maar het betekent wel dat u even weinig controle had over de situatie. De een voelt zich daar vervelend over en pakt de controle snel weer terug. De ander vindt dat lastiger en komt hierdoor soms in vervelende situaties terecht. Is het mogelijk om te leren verleidingen écht te weerstaan?

Er is niet echt één duidelijk antwoord op die vraag. Het is per persoon verschillend hoe gevoelig iemand is voor verleidingen. Daarbij kan het ook nog eens per moment verschillen. Iedereen heeft namelijk wel eens momenten van zwakte. Het is wel mogelijk om de kans om te zwichten kleiner te maken. Dit zijn een paar handige tips.
 

Ga verleidingen uit de weg

Wat u niet ziet is makkelijker te weerstaan. Ga dus niet de supermarkt in wanneer u trek hebt. Haal geen wijn in huis als u minder wilt drinken. Ga niet bij mensen staan die roken als u wilt stoppen.
Door het niet te zien, wordt de kans op verleiding minder.
 

Zoek afleiding

Vaak is het gevoel van verleiding maar kort. Meestal minder dan een minuut. Door direct iets anders te gaan doen wanneer u verleid wordt, blijft u niet hangen in dat gevoel en is de kans dat u zwicht kleiner. Bel of app iemand, ga de hond uitlaten of doe een spelletje of een klusje. Vaak is de zin om te snoepen, te roken, te drinken of welke verleiding dan ook wel weer gezakt.
 

Stel uw eigen regels op

Wat is een moment waarop u snel verleid wordt? Spreek met uzelf een regel af die op dat moment kan toepassen. Zorg dat er in die regel een actie in zit. Dus niet: ‘ik ga minder snoepen’, maar ‘als ik zin krijg om te snoepen, dan eet ik wat fruit’. Of ‘als ik zin krijg in een sigaret, dan drink ik een glas water’.
 

Sta stil bij uw doelen

Als u weer eens zin hebt in iets, neem dan even 2 minuten om na te denken over uw doel. Waarom wilde u ook weer minder snoepen of stoppen met roken of minder drinken? Hoe voelt u zich als u toch iets lekkers eet? En wat zijn de gevolgen als u blijft roken en/of drinken? 

Het Voedingscentrum heeft ook een leuke video gemaakt over het omgaan met verleidingen. Die bekijkt u hier: https://youtu.be/cPO8vkOP7oo

Deze tips zijn slechts handvatten om beter met verleidingen om te gaan. Als u merkt dat u toch moeite blijft hebben met het weerstaan van verleidingen en dit uw leven verstoort, zoek dan extra hulp. Kijk eens op deze pagina