Inwoners in Zutphen krijgen meer regie over eigen zorg en welzijn

meer regie eigen zorg en welzijn

In de gemeente Zutphen krijgen inwoners meer regie over hun eigen zorg en welzijn. Op 20 september was er een startbijeenkomst waarbij een digitaal communicatieplatform werd geïntroduceerd aan zorgverleners. Dit communicatieplatform geeft inwoners meer eigen regie en draagt bij aan een betere communicatie tussen inwoners, mantelzorgers, zorgverleners en welzijnswerkers.

Tijdens hun leven hebben inwoners vaak contact met verschillende hulpverleners: van huisarts tot fysiotherapeut, van thuishulp tot de mantel zorgende buurvrouw. De verschillende hulpverleners kunnen straks via het communicatie platform eenvoudig met elkaar in contact komen. Het platform OZOverbindzorg wordt in de gemeente Zutphen ingezet om de communicatie rondom de inwoner te verbeteren.

Eigen regie

De inwoner bepaalt zelf welke hulpverleners toegang krijgen tot het platform. Deze taak kan na overleg in handen worden gelegd van een familielid of mantelzorger op het moment dat de inwoner zelf het platform niet (meer) kan beheren. De inwoner houdt op die manier zelf de regie over wat er wordt gecommuniceerd.

Ingrid Bokkers, wijkmanager bij Huisartsenorganisatie Regio Zutphen: “Probleem is dat zorgverle­ners en welzijnswerkers van elkaar soms niet weten wat er gedaan wordt en welke afspraken gemaakt zijn bij een inwoner van Zutphen. Bijvoorbeeld: als iemand zorgbehoeftig is, gebeurt het vaak dat er een heleboel zorgverleners actief zijn rond die persoon. Die organisaties hebben vaak hun eigen systemen waarin de zorgbehoevende dan via een klantportaal kan meekijken. Vanaf nu is het precies andersom: de inwoner is eigenaar en andere partijen worden uitgenodigd om mee te kijken. Daarmee kan de inwoner zelf bepalen wie welke gegevens kan zien en hoeft zijn of haar verhaal maar één keer te vertellen.”

Activeren

Vanuit de gemeente Zutphen wordt bijgedragen aan het activeren van het communicatieplatform. Het is belangrijk voor de inwoners van Zutphen dat ook de welzijnswerkers van Perspectief Zutphen werken met OZOverbindzorg. Het platform is voor alle partijen een uitkomst. Inwoners die bijvoorbeeld zorg nodig hebben, kunnen in één oogopslag volgen wat er is afgesproken. Zorgverleners hoeven niet keer op keer te proberen elkaar te bellen om te horen welke afspraken er zijn gemaakt. Dat scheelt veel tijd en tijd is kostbaar. Zeker voor huisartsen, die steeds meer taken toegeschoven krijgen.

Aanmelden

Door de deelnemende zorgverleners worden inwoners uitgenodigd om zich aan te melden. Ook kunnen geïnteresseerde inwoners zich aanmelden via de site. Ze zien daar ook een overzicht welke organisaties in Zutphen al mee doen. 

Bron: Contact