Kindpakket en Meedoenregeling verruimd: sporten betaalbaar voor ieder kind!

meedoen

Het Kindpakket en de Meedoenregeling in Zutphen worden fors verruimd. Meer huishoudens komen in aanmerking, ze krijgen meer geld en ook voor langere tijd. “Den Haag zegt niets te kunnen doen aan koopkracht. Wij zien dat er nu actie nodig is.”

Zutphense gezinnen met een kleine portemonnee krijgen een flinke steun in de rug. De gemeente Zutphen wil het Kindpakket en de Meedoenregeling verruimen. Door die regelingen krijgen kinderen een deel van de gemaakte kosten voor sport, cultuur, verenigingsleven of opleiding terug.

Het Kindpakket is voor kinderen tot 18 jaar, de Meedoenregeling voor kinderen ouder dan 18 jaar. De regelingen kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld sportlidmaatschappen of zwemlessen. Maar ook voor schoolactiviteiten om kleding, speelgoed of een laptop voor te kopen.

Werkende gezinnen

“Vooral werkende gezinnen zijn met deze verruiming geholpen”, zegt wethouder Eva Boswinkel. Andere gezinnen kwamen over het algemeen namelijk al in aanmerking voor de regeling. “Den Haag zegt niets te kunnen doen aan de koopkracht. Wij zien dat er nu actie nodig is. Sportseizoenen staan weer op het punt van beginnen. Kinderen moeten nu aangemeld worden.”

Eén van de drie verruimingen is dat er meer huishoudens in aanmerking komen voor beide regelingen. Voorheen kwamen gezinnen in aanmerking die rond moeten komen tot maximaal 110 procent van de bijstandsnorm. Dat percentage wordt verruimd naar 120 procent. Voor een alleenstaande ouder komt dat neer op € 1.322,18,- per maand. Voor een gehuwd of samenwonend stel € 1.888,84,-.

Armoedeval

Het Kindpakket is er op dit moment voor kinderen tot 18 jaar oud. “Die leeftijd rekken we op naar 21”, zegt Boswinkel. “We merkten een armoedeval op als kinderen 18 waren geworden. Dan houden alle regelingen op. Als je dan nog thuis woont, is het noodzakelijk een baantje te zoeken om je ouders te helpen.”

Als derde verruiming gaan de maximaal uit te betalen bedragen flink omhoog. De maximale vergoeding voor het Kindpakket wordt verhoogd naar € 500,- (dat is nu € 350,-). Voor de Meedoenregeling wordt dat € 200,- (dat was € 125,-). “Als je wel geld hebt voor contributie, maar niet voor sportkleding, dan heb je er nog niets aan. Die verhoging was echt nodig”, zegt Boswinkel.

Tonnen extra

Burgemeester en wethouders stellen voor de verruimingen met terugwerkende kracht in te laten gaan vanaf 1 januari. De gemeenteraad nog wel een klap geven op het voornemen voor deze vernieuwde regelingen.

Het beschikbare budget voor de regelingen wordt dan opgehoogd met 350.000 euro per jaar. Ter vergelijking: in heel 2021 gaf Zutphen € 363.891,- uit voor beide regelingen. In 2020 was dit een kleine 4 ton en in 2019 was dit € 517.719,-. “Sinds corona zien we dat minder mensen gebruik maken van de regelingen”, zegt Boswinkel. “Dat komt ook deels door het vertrouwen in de overheid.”

Meer informatie en hulp

Wilt u meer weten over de regelingen en andere soorten inkomensondersteuning? Kijk dan eens op de website van de Gemeente Zutphen.

Bron: De Stentor.