Kom BIJ de bieb tijdens de Kinderboekenweek!

Kinderboekenweek 2023

Vandaag is de Kinderboekenweek van start gegaan! Van 4 oktober tot en met 15 oktober 2023 is het weer tijd voor de leukste week van het jaar! Het thema in 2023 is ‘Bij mij thuis’. Ook de bibliotheek besteedt hier weer volop aandacht aan. Er staan diverse jeugdactiviteiten op het programma.

Achtergrond Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende campagne ter promotie van het kinderboek geschreven in de Nederlandse taal. De jaarlijkse periode, met een duur van tien dagen, wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). BIJ de bieb doet ook mee met deze campagne en organiseert tijdens deze week meerdere activiteiten waarbij kinderen op een laagdrempelige en leuke manier met lezen en boeken in aanraking komen. Wat veel mensen niet weten, is dat deze activiteiten zich niet alleen afspelen in de vestigingen. Ook op diverse basisscholen in het werkgebied worden er leuke dingen georganiseerd, speciaal afgestemd op de leeftijd van de kinderen van een bepaalde groep. Hierbij werken de leesmediacoaches van BIJ de bieb nauw samen met de leerkrachten van de scholen.

Diverse activiteiten

Tijdens de Kinderboekenweek zijn er in de vestigingen een heleboel leuke dingen te doen. In Zutphen kunnen kinderen een workshop volgen van Yvonne Jagtenberg. Yvonne is schrijfster van onder andere ‘Balotje’ en ‘Mijn wonderlijke oom’. Yvonne vertelt de kinderen alles over haar nieuwe prentenboek ‘Mijn huis is jouw huis’ en daarnaast gaan kinderen lekker zelf aan de slag met tekenen. Want in illustreren is Yvonne de beste!  

In de bieb van Warnsveld en bieb Gorssel is er een leuke kookworkshop voor kinderen. ‘Wat je moet weten over koken en eten!’ Kookgek Ben Koeze schreef een kookboek speciaal voor kinderen. Kook jij wel eens thuis? Hoe dek je eigenlijk de tafel? Hoe gebruik je kruiden en specerijen? Kinderen leren samen met kok Ben nieuwe gerechten ontdekken in bieb Warnsveld of Gorssel. 

Voor kinderen die niet in gelegenheid zijn om een voorstelling of activiteit te bezoeken, is er een speurtocht. Deze speurtocht kunnen kinderen in alle vestigingen van BIJ de bieb doen tijdens openingstijden. Kinderen kunnen meer informatie over de speurtocht bij de balie opvragen. Na afloop ontvangen kinderen een coole bieb tattoo! (op = op).

Praktische informatie

Meer informatie over de activiteiten kunnen kinderen (en hun ouders) vinden op www.bijdebieb.nl. Via de agenda kunnen kinderen zich aanmelden. Andere vragen kunnen kinderen altijd stellen aan medewerkers van de bieb. Ook vragen of hulp bij het uitzoeken van een boek, luisterboek, voorleesfilmpje of podcast kun je stellen. Welkom BIJ de bieb!