Mantelzorgen: hoe houdt u het vol?

Een oudere persoon in een rolstoel wordt lachend voortgeduwd door een jongere verzorger op een rustig landweggetje, omringd door bomen en natuur

20 maart 2025:

Mantelzorg is een belangrijke taak met vaak veel verantwoordelijkheid. Zorgt u voor een ziek, gehandicapt of ouder familielid, naast uw eigen werk en gezinsleven? Dan kan dit behoorlijk zwaar zijn. Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de periode waarin u mantelzorg verleent wat makkelijker te maken.

Ondersteunende regelingen voor mantelzorgers

Mantelzorg verlenen is mooi, maar het kan veel van u vragen. Misschien moet u zelfs iedere dag voor iemand zorgen, waardoor u minder of helemaal niet meer kunt werken. Daarom zijn er verschillende regelingen om u te ondersteunen:

  • Respijtzorg: Bij respijtzorg laat u uw zorgtaken tijdelijk overnemen door een professionele zorgverlener. Zo kunt u tijd voor uzelf te nemen, wanneer u dat nodig heeft. U vraagt respijtzorg aan via uw gemeente of via lokale zorginstellingen, die vaak contracten hebben met zorgaanbieders.

  • Met een persoonsgebonden budget (PGB): Bij een PGB krijgt u een vergoeding voor de zorg die u verleent. U wordt dus ‘ingehuurd’ als zorgverlener. Hoeveel vergoeding u ontvangt, is afhankelijk van het aantal uren dat u werkt en het uurtarief dat u afspreekt in een zorgovereenkomst. Dit tarief moet minimaal het wettelijk minimumloon zijn. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij:

jonge mantelzorg

Praktische tips voor mantelzorgers

Als de zorg steeds zwaarder wordt en er weinig mensen zijn die u kunnen helpen, kan de balans zoek raken. Het is belangrijk dat u ondanks de intensieve zorg, toch goed voor uzelf blijft zorgen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  1. Zoek hulp: Bent u het enige familielid van degene die zorg nodig heeft? Ook dan hoeft u het niet alleen te doen. Uw gemeente kan u helpen, bijvoorbeeld met vervangende zorg, huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, dagbesteding of vervoer. Ook zijn er verschillende organisaties, cliëntondersteuners, mantelzorgmakelaars en vrijwilligers die u kunnen helpen.
  2. Trek een duidelijke grens: Door duidelijke grenzen te stellen tussen uw eigen leven en uw verantwoordelijkheden als mantelzorger, voorkomt u dat het u teveel wordt. Bepaal welke zorgtaken u wel en niet kunt doen, en wat u niet wilt doen. Bespreek dit met alle verzorgers, en ook met degene die zorgt ontvangt. Wees ook duidelijk over wanneer u wel en niet beschikbaar bent.
  3. Maak een plan: Stel een zorgplan op waarin alle dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse zorgtaken overzichtelijk zijn opgenomen. Een gedeelde online agenda (bijvoorbeeld via een app) kan hierbij helpen. Bepaal samen met de andere zorgverleners (zoals familieleden, vrienden, buren, vrijwilligers en professionele zorgverleners) wie welke taken doet en wanneer. Zo wordt de zorg voor uw naaste overzichtelijker en minder stressvol.

Mantelzorg.nl

Hoewel mantelzorg zwaar kan zijn, kunnen de juiste hulpmiddelen en een goed netwerk helpen om deze belangrijke rol op u te nemen. Meer lezen over dit onderwerp? Ga naar mantelzorg.nl.

Hebt u een vraag over mantelzorg, wilt u advies over uw persoonlijke situatie of wilt u uw verhaal kwijt? Dan kunt u ook terecht bij de Mantelzorglijn. Bel: 030 – 760 60 55, WhatsApp 06 27 23 68 54 of mail: mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Mantelzorg in Zutphen

Wilt u weten welke hulp er is voor mantelzorgers in Zutphen? Kijk dan op hulpwijzerzutphen.nl/mantelzorg.

Hier worden vragen beantwoord over:

  • Steun en advies voor (jonge) mantelzorgers
  • Mantelzorg en geldzaken
  • Mantelzorg en wonen
  • Mantelzorg en werk
  • Wetten: waar regel ik welke hulp?

Wilt u ondersteuning aanvragen bij de gemeente Zutphen? Dat kan:

  • online met uw DigiD op zutphen.nl/zorg/contact
  • bel 0575 - 595 760 (maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 12.00 uur)
  • of download het meldingsformulier (pdf), print het uit en vul het in. U kunt het ingevulde en ondertekende formulier emailen of per post verzenden naar de gemeente.

Vindt u het moeilijk om het formulier in te vullen? Er zijn vrijwilligers die u daarmee kunnen helpen tijdens inloopspreekuren.