Moeite met lezen en schrijven? Het Taalhuis helpt!

Taalhuis

Vindt u lezen en schrijven soms lastig? U bent niet alleen. In Nederland kampen ongeveer 2,5 miljoen mensen boven de zestien jaar met problemen op dit gebied. Dit geldt zowel voor mensen die in Nederland geboren zijn als voor nieuwkomers.

Taalhuis biedt gratis ondersteuning 

Bij het Taalhuis in de Bibliotheek van Zutphen staat de deur open voor iedereen die hulp zoekt bij het verbeteren van hun taalvaardigheden. Het maakt niet uit of Nederlands uw moedertaal is of dat u het als tweede taal spreekt. En het mooiste? Deze hulp is volledig gratis!

Het is goed om te weten hoe u kunt herkennen dat iemand anders moeite heeft met lezen en schrijven. Vaak houden mensen dit voor zichzelf, vooral op de werkvloer. Ze maken bijvoorbeeld uitvluchten zoals "Ik ben mijn bril vergeten" of "Dat formulier vul ik later wel in". Er zijn meerdere signalen die kunnen wijzen op taalproblemen.

Taalbarriéres overwinnen

Door betere taalvaardigheden kunnen mensen actiever deelnemen aan de samenleving. Denk hierbij aan het zelf schrijven van mails, boodschappenlijstjes of kaartjes, het begrijpen van nieuwsberichten, brieven van de gemeente, instructies van apparaten, of bijsluiters van medicijnen. Ook wordt het makkelijker om kinderen of kleinkinderen voor te lezen en te helpen met hun huiswerk, formulieren en enquêtes in te vullen, en natuurlijk voor plezier een boek of online verhaal te lezen.

Als u iemand kent die moeite heeft met lezen en schrijven, aarzel dan niet hen te verwijzen naar de Bibliotheek. Bij het Taalhuis is iedereen welkom en krijgt iedereen de kans om hun taalvaardigheden te verbeteren. Aanmelden bij het Taalhuis kan via de website van Bij de bieb.