Nieuw platform in gemeente Zutphen voor jongeren op Geldfit

Geldfit heeft tijdens de Week van het geld een nieuw platform voor jongeren gelanceerd. Op Geldfit.nl/jongeren ontdekken zij hoe ze weer grip krijgen op hun geld. Ruim 1 op de 5 jongeren loopt achter met betalen, terwijl ze ook vaak geld mislopen. Ze vergeten bijvoorbeeld belastingaangifte te doen of zorgtoeslag aan te vragen. Het gaat soms om meer dan 100 euro per maand. Ook de hulplijn 0800-8115 merkt dat jongeren vaak niet op de hoogte zijn van bepaalde regelingen en rondlopen met vragen. 

Op de website Geldfit jongeren vinden jongeren artikelen en een test over geld(zaken). Bijvoorbeeld artikelen over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar bent, belastingaangifte doen, verzekeringen afsluiten, bijbanen, studiefinanciering en bespaartips. Er staat ook een team klaar die via de telefoon of chat met jongeren mee kan denken als ze vragen of zorgen hebben over geld. Gemeente Zutphen is aangesloten bij Geldfit, waardoor jongeren, als dat nodig is, ook direct in contact gebracht worden met passende hulp in de buurt.

Vragen onder jongeren over geldzaken
Frederieke Kokol van Geldfit vertelt: “Jongeren hebben bijvoorbeeld vragen over het terugvragen van belasting en over welke rechten en plichten ze hebben als ze werken naast hun studie. Ook spreken we jongeren die door (gok of game)verslavingen in de financiële problemen zijn gekomen. Daarnaast speelt studieschuld ook een grote rol onder jongeren. Ze weten meestal niet dat er mogelijkheden zijn om de aflossing tijdelijk stop te zetten als er geen (of weinig) inkomen is. Jongeren die vragen hebben over geld(zaken) helpen wij graag verder via de telefoon of de chat.”

Jongeren lopen geld mis
Uit allerlei onderzoeken van onder andere het Nibud blijkt dat veel jongeren inkomsten mislopen. Zo vergeet ruim één op de vier jongeren zorgtoeslag aan te vragen en twee derde van de mbo-studenten doet geen belastingaangifte. Ook lopen veel jongeren achter met betalen of ervaren ze stress over geld.

Frederieke: “Met de lancering van dit jongerenplatform op Geldfit hopen we dat jongeren meer grip krijgen op hun geld. Geldzaken zijn soms best ingewikkeld, maar er is altijd wel iemand die met je mee kan denken. Het zou mooi zijn als jongeren daar gebruik van weten te maken.”

Week van het geld
Geldfit.nl/jongeren werd gelanceerd tijdens de Week van het geld, een initiatief van Wijzer in geldzaken. Door kinderen en jongeren al tijdig te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd.

Hulp bij geldzaken

Wilt u meer weten over Geldfit in Zutphen? Kijk dan eens op de website.

Maakt u zich zorgen over schulden of geldproblemen? Zoek dan tijdig hulp. Blijf niet rondlopen met uw geldzorgen en leg contact. Dat kan via e-mailadres sdv@zutphen.nl, of neem contact op met Perspectief of Schuldhulpmaatje. Er is hulp beschikbaar.