#OPLADERS breidt in Zutphen uit met ‘opladersgezinnen’

Opladers

De beweging #OPLADERS breidt in Zutphen uit met ‘opladersgezinnen’, een ondersteuningsvorm waarin kinderen uit overbelaste gezinnen gekoppeld worden aan een gezin dat een fijne plek kan bieden. Deze opladersgezinnen, ook wel bekend als steungezinnen, laten kinderen eens per week in hun eigen gezin mee draaien zodat ouders kunnen opladen. Al met een klein beetje tijd helpt een opladersgezin zo een ander gezin weer verder. 

Vrijwilligers bij de beweging #OPLADERS, dat uitgevoerd wordt door Yunio, ondersteunen gezinnen die tijdelijk overbelast zijn. Zo krijgt een gezin de ruimte om orde op zaken te stellen. De ondersteuning door een opladersgezin is vrijwillige ondersteuning zonder dat er hulpverlening wordt ingezet. 

#OPLADERS 

Met #OPLADERS zet de gemeente in samenwerking met Yunio een beweging in gang waarbij het normaal is om naar elkaar om te kijken, het normaal is te durven vragen hoe het gaat en probeert zo ouders aan elkaar te verbinden. Sinds de lancering van #OPLADERS zijn er al veel mooie verbindingen gelegd tussen ouders. En vanaf nu gaat #OPLADERS een stap verder met ‘opladersgezinnen’. 

Opladersgezinnen 

Eigenlijk gaat het bij opladersgezinnen om de gewone dingen, denk bijvoorbeeld aan een kopje thee na school of samen knutselen. De kinderen draaien even mee in het gezin en kunnen zich zo positief blijven ontwikkelen. De ondersteuning door een opladersgezin is geen hulpverlening. Een gezin biedt ook geen nachtopvang, zoals een pleeggezin. Uitgangspunt is maatwerk: wat heeft het gezin nodig en wat kan het opladersgezin bieden? 

Hoe werkt het? 

Opladersgezin wordt men door een dag of dagdeel per week of om de week een kind op te vangen. Het kind krijgt bij het gezin rust, veiligheid en gezelligheid. Zo lang als het nodig is of het wenselijk is. De ouders blijven altijd verantwoordelijk voor het kind. Een pedagogische achtergrond is niet nodig, Gezocht worden mensen die ervaring hebben met kinderen én graag in een kind investeren. 

Meer informatie en aanmelden

Het vrijwilligersproject wordt gecoördineerd door Yunio. Zij zorgen voor een passende match waarbij vrijwilligheid en continuïteit belangrijke uitgangspunten zijn. Wie meer informatie wil of z'n gezin al wil aanmelden als opladersgezin, kan contact opnemen met coördinator Sietske van Fulpen op tel. 06-82656113 of s.vanfulpen@yunio.nl.