Tips tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen

Man alleen op een bankje

December is niet voor iedereen de mooiste tijd van het jaar. Al die vrolijke en warme kerstreclames op tv kunnen pijnlijk zijn als jij tegen je zin (weer) alleen bent met kerst.

Luisterend oor tijdens de feestdagen

Kun je deze dagen een luisterend oor gebruiken? Bij de volgende organisaties kun je (anoniem) je verhaal kwijt aan getrainde vrijwilligers. Vaak lucht even erover praten al op.

 • De Luisterlijn (telefoon, chat en email - 24 uur per dag bereikbaar)
 • Rouwtelefoon (bellen en chatten - dagelijks van 18 tot 21 uur, speciaal gericht op vragen en verhalen rondom rouw)
   

Forums en groepen voor een gezellige chat

Hoef je niet per se je verhaal kwijt, maar kun je tijdens de feestdagen wel wat afleiding en gezelligheid gebruiken en lijkt chatten je leuk? Dan is een forum misschien iets voor je. Op een forum kun je vaak 'praten' over alles en nog wat. Over je favoriete televisieserie, maar ook over nare dingen die je zijn overkomen.

 • Een fijne en warme algemene online (en offline) community is JoinUs, die richt zich op jongeren
 • Viva (over allerlei onderwerpen)
 • 24baby en Ouders Van Nu (over zwangerschappen, baby's en kinderen en opvoeden)
 • en het forum van de Kindertelefoon (voor kinderen van 12 tot 18 jaar)

Je kunt ook op Google zoeken naar een forum over je hobby. Houd je bijvoorbeeld van paarden? Dan is Bokt hét forum voor jou!

eenzaam-stoel

Facebook groepen

Zit je op Facebook? Kijk dan naar groepen in en om Zutphen voor lokale contacten of zoek naar een gezellige landelijke groep rondom een bepaald thema, zoals handwerken, het leren van een taal of tuinieren.

Door actief mee te doen in deze groepen en forums, kun je in contact komen met anderen. Wie weet leer je op deze manier leuke mensen kennen met wie je ook in het echt kunt afspreken, als je dat tenminste wilt.
 

Privacy

Let op: houd er rekening mee dat iedereen aan een forum mag meedoen; het kan dus gebeuren dat je minder vriendelijke mensen treft of mensen die (goedbedoeld maar) verkeerd advies geven. Lees altijd eerst de forumregels door en kijk voordat je post even hoe de gang van zaken is. Voelt het forum goed en veilig aan? Doe dan actief mee of lees lekker mee.

Wees ook voorzichtig met het geven van persoonlijke informatie op een forum en gebruik eventueel een forumnaam (een soort bijnaam) en dus niet je echte naam. Vergeet niet dat het soms moeilijk is om informatie te verwijderen van het internet.
 

Niet meer eenzaam: zet zelf de eerste stap

Een luisterend oor is fijn en af en toe chatten met leuke mensen ook. Maar misschien hoop je volgend jaar toch echt de feestdagen te vieren met andere mensen. Hoe pak je dat aan?

Eenzaamheid is niet in één keer op te lossen. Om eenzaamheid aan te pakken, zul je zelf de eerste stap moeten zetten. Bijvoorbeeld door iets te gaan ondernemen om nieuwe mensen te ontmoeten.
 

Nieuwe mensen ontmoeten (in Zutphen)

 • Word vrijwilliger, maatje of buddy
  Je helpt een ander én je leert nieuwe mensen kennen. Meld je aan bij bv Perspectiefde Polbeek of kijk bij de Zutphense vrijwilligersvacaturebank.
 • Volg een cursus of training
  Via Gilde Zutphen worden veel cursussen georganiseerd, van culturele tot creatieve.
 • Doe mee aan gezamenlijke activiteiten
  Veel groepsactiviteiten vind je bij Gilde Zutphen. Er worden o.a. natuurwandelingen en lezingen georganiseerd en is er zelfs een mannencirkel. Voor ieder wat wils dus. Vaak wordt maar een kleine bijdrage gevraagd.
  Bij koffiehuis Sparkle aan de Spittaalstraat is er een wekelijks brei- en haakcafé op de dinsdagochtend en bij spellenwinkel en -café Paaprika in de binnenstad organiseren ze geregeld een aanschuifavond met de leukste spelletjes. Kijk ook op Facebook voor lokale evenementen.
 • Meld je aan bij een matchingwebsite
  Er zijn verschillende matchingwebsites in Nederland. Dit zijn een soort dating websites, maar dan voor vriendschappen. Hier vind je een lijst. Sommige sites zijn voor jongeren of juist ouderen, anderen voor moeders met jonge kinderen. Voor bijna iedere groep mensen is er wel een matchingwebsite.
 • Word lid van een forum of Facebookgroep
  Zie hierboven


Financiële meedoenregeling

Heb je het qua geld niet zo breed? Bij de gemeente Zutphen kun je voor bovenstaande activiteiten een meedoenregeling van max. €200 per jaar aanvragen. Als je moeite hebt met het aanvragen van zulke regelingen, staan de formulierenbrigades van de wijkteams voor je klaar.

helpen

Meer lezen: