Tips voor een gezonde zomer!

De zon schijnt, de dagen zijn weer langer en de temperaturen lopen op. Heerlijk, de zomer is begonnen! Misschien gaat u op vakantie of gaat u lekker genieten van wat vrije tijd. Maar ook in de zomer wilt u natuurlijk gezond en fit blijven. We geven u daarom graag wat tips. Geniet van een fijne zomer!

Drink genoeg water

Het is goed om in de zomer te letten op de hoeveelheid water die u dagelijks drinkt. Het schiet er soms even bij in, maar het is super belangrijk. Drink minimaal 2 liter water om uw huid en organen goed gehydrateerd te houden. Neem bijvoorbeeld altijd een flesje water mee als u op pad gaat.

Smeer uzelf goed in tegen de zon

In de zon liggen is altijd fijn, en het is leuk om een bruin kleurtje te krijgen. Maar we weten ook dat teveel zon niet goed is voor onze huid. Het droogt de huid uit, kan leiden tot verbranding en verhoogt de kans op huidkanker. Begin daarom, voordat u de zon in gaat, met het smeren met een goed beschermende zonnebrand. En laat uw huid voordat u op vakantie gaat vast langzaam wennen aan de zon. Zo krijgt de huid de kans om een beschermend pigmentlaagje op te bouwen. Ga dagelijks kort in de zon zitten (een kwartier tot maximaal een half uur) en smeer regelmatig met zonnebrandlotion.

Blijf vers en gezond eten

Veel mensen hebben minder eetlust als het warm is. Dat is niet gek. Maar zorg er wel voor dat wat u eet wel gezond is. En dat u voldoende drinkt. Kies voor verse groenten en fruit, en vul dit bijvoorbeeld aan met eiwitrijke producten als vlees, vis en zuivel. Ook noten en peulvruchten doen het goed in een gezonde zomerse maaltijd. Niet alleen gezond, maar ook heel lekker!

Luister naar uw lichaam

Sporten en bewegen is gezond en moet u in de zomer ook zeker blijven doen. Ook wanneer sportclubs of dergelijke tijdelijk stoppen. Maar let goed op. Als het erg warm is kan teveel inspanning leiden tot oververhitting. Daarom is het ook hier heel belangrijk om genoeg water te drinken én om te eten. Merkt u dat u duizelig wordt, uw huid gaat tintelen of koud aanvoelt en dat uw hartslag te snel gaat? Stop dan even en zoek de koelte op. Ga minimaal een kwartier op een schaduwrijke plek zitten. Het is belangrijk dat u naar uw lijf luistert en het zo nodig wat rust geeft om bij te komen.

Zorg voor een goede nachtrust

Als het warm is kan het moeilijk zijn om goed te slapen. Ook blijft het in de zomer langer licht. Probeer daarom om de kamer zo donker mogelijk te maken wanneer u gaat slapen. En houd overdag de gordijnen in de slaapkamer dicht. Zet de ramen pas open wanneer de meeste warmte ’s avonds weg is. Zo kan alles lekker doorluchten. Tot slot kunt u onder een dunne deken gaan liggen, zoals alleen het dekbedovertrek, en laat uw voeten onbedekt.

Houd een ritme aan

Het is natuurlijk verleidelijk om laat naar bed te gaan en om lekker lang uit te slapen. Probeer daarom ook in de vakantie en in de zomer een vast ritme aan te houden. Dit is beter voor lichaam en geest. En zo hoeft het lichaam na de vakantie niet weer te wennen aan het "normale" dagelijks ritme. 

Wij wensen u een hele mooie zomer, geniet ervan!