Uniek Sporten krijgt mensen met een beperking in beweging

De derde editie van de kalender “Uniek Sporten van de Maand” van Uniek Sporten regio Stedendriehoek is klaar. Deze kalender is bedoeld om alle mensen met een lichamelijk, verstandelijke, auditieve, visuele en mentale beperking een sportieve ontspanning aan te bieden.

De lokale buurtsportcoaches aangepast sporten verspreiden in januari de kalenders bij deelnemende sportaanbieders, scholen voor speciaal onderwijs, zorginstanties en -professionals en andere openbare of buurtontmoetingscentra in Apeldoorn, Brummen, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen.

Elke gemeente heeft een eigen kalender met lokaal sportaanbod voor sporters met een beperking én het aanbod in de buurgemeenten. Middels QR-codes kan zo alle informatie over het sportaanbod moeiteloos worden gevonden. De kalender loopt van januari tot en met maart 2022. In het voorjaar zal de vierde en laatste editie van de kalender verschijnen.

Januari: ontspanning

In de regio Stedendriehoek worden door de deelnemende sportaanbieders momenteel diverse sporten aangeboden, die gericht zijn op ontspanning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld boccia, bowlen en yoga. Middels social media berichten, zoals de Facebookpagina Uniek Sporten Gelderland, en belevingsvideo’s van Uniek Sporten Stedendriehoek kunnen sporters vooraf al volop kennis maken met de verschillende mogelijkheden. Waarom is de sport zo leuk, wat is het voor een vereniging, wie zijn de trainers en wat zijn de faciliteiten van de club, het komt allemaal aan bod. Hiermee wordt voor sporters met een beperking de drempel om naar een sportclub of vereniging te gaan in veel gevallen veel lager gemaakt. In februari en maart komen fitness en gymnastiek & turnen uitgebreid aan bod. Wel zal het sport- en beweegaanbod afhankelijk blijven van de geldende coronamaatregelen.

Trainingen

Alle mensen met een lichamelijk, verstandelijke, auditieve, visuele en mentale beperking kunnen zich aanmelden bij de deelnemende sportaanbieders die vermeld staan op de kalender. En vervolgens kunnen zij meedoen met de reguliere trainingen. Mocht de gewenste sport niet lokaal georganiseerd zijn, dan is er vast wel een alternatief te vinden in één van de omliggende gemeenten.

De Stedendriehoek heeft de ambitie om iedereen met een beperking binnen deze regio te laten sporten en bewegen als ieder ander. Hiervoor werkt een team van buurtsportcoaches en regiocoach aangepast sporten nauw samen met de sport, zorg, onderwijs, overheid en ondersteunende organisaties.

Wie ook zo’n kalender wil ophangen, kan contact opnemen met de lokale buurtsportcoach aangepast sporten. In Zutphen is dat Mirjam Beltman, zutphen@unieksporten.nl. Ook kan een digitale versie worden aangevraagd.

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van Uniek Sporten.

Bron: Contact Zutphen.