Podcast: Ervaringen van een mantelzorger

Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met mantelzorg. En mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Dat neemt niet weg dat zorgen voor een ander soms zwaar is. Dan zijn er twijfels of je het zorgen goed doet en of je het kunt volhouden.

Het kan helpen om ervaringen van andere mantelzorgers te horen. Daarom is er een speciale podcast gemaakt (audio-uitzending). Hierin vertellen Ans (mantelzorger) en Lars (sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij GGNet), over hun ervaringen. Wat betekent het om mantelzorger te zijn? Hoe kunt u goed voor uzelf blijven zorgen? En welke rol kan een professional spelen? U kunt de podcast beluisteren via ggnet.nl/een-wereld-te-winnen of via deze link.

Mantelzorg bij psychische problemen

In de podcast staat het zorgen voor iemand met psychische problemen centraal. Want zorgen voor een familielid, vriend of buur met psychische problemen is een van de meest belastende vormen van mantelzorg. Ans: “Ik moest op een gegeven moment zeggen: ik heb zelf ook hulp nodig.”

Ruim één op de tien mensen die mantelzorger is voor iemand met psychische problemen, heeft zelf een depressie of angststoornis. Een goede samenwerking met professionals is daarom belangrijk. Zo kunnen zij op tijd ondersteuning bieden en zorgen dat hun ondersteuning past bij een mantelzorger. In de podcast vertelt Lars hoe hij dat doet. Voor professionals kan de podcast een manier zijn om meer zicht te krijgen in hoe mantelzorgers het zorgen ervaren en welke hulp en samenwerking nodig is.

Meer informatie of hulp nodig? GGNet Preventie heeft een ondersteuningsaanbod voor familie en naasten van patiënten.