Eerste editie Zutphen Pride op 10 juni

01 juni 2023

Op 10 juni is de eerste editie van de Zutphen Pride. De Pride begint om 16.00 uur met een kleurrijke optocht vanaf het 's-Gravenhof door de Zutphense binnenstad. Hieraan doen verschillende maatschappelijke partijen mee. Loopt u ook mee? Iedereen is welkom.

Lees meer

Slaapproblemen door hitte: zo blijf je koel

01 juni 2023

Nu de zomer nadert, wordt u misschien geconfronteerd met het slaapproblemen als gevolg van de hitte; u ligt de hele nacht te woelen of wordt midden in de nacht wakker in een soort zwembad van zweet. Of het nu komt doordat u op een warme kamer slaapt, of omdat u gewoon gevoelig bent voor de hitte; warme temperaturen kunnen leiden tot een verstoorde nachtrust en dat is erg vervelend.

Lees meer

Medische zaken online regelen?

24 mei 2023

Stelt u zicht voor: na een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis ontvangt u een e-mail met het verzoek in te loggen in een patiëntenportaal voor meer informatie, een vervolgafspraak of de uitslag van het onderzoek. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Zijn mijn medische gegevens wel veilig te vinden.

Lees meer

Zo maakt u een frisse start

22 mei 2023

De lente is altijd een keerpunt in het jaar. De vogeltjes fluiten, de bomen hebben groene blaadjes en het is lekker lang licht. Voor velen voelt de lente pas als het echte begin van het jaar; hier hebben we namelijk de hele winter op gewacht. Nu de zomer om de hoek staat, is het fijn om even te kijken wat u er aan kan doen om de aankomende zomer de beste zomer ooit te maken.

Lees meer

Kom naar de Boekstartdag!

17 mei 2023

Kom op zaterdag 3 juni naar de BoekStartdag in de Bibliotheek Zutphen of Wijkcentrum Waterkracht waar de allerjongste bezoekers samen met ouders, verzorgers of opa en oma een extra hartelijk welkom krijgen. Ontdek hoe fijn het is om samen met uw kindje met boekjes en taal bezig te zijn.

Lees meer

Vierkante ogen van scherm kijken

15 mei 2023

In de huidige maatschappij komen we er niet onderuit; het kijken naar een scherm. Alle informatie die we zoeken is gedigitaliseerd. Al ons vermaak is te vinden op een scherm. Zelfs in de buitenwereld worden schermen gebruikt in etalages, menu’s en meer.

Lees meer

Het effect van een luchtje scheppen

08 mei 2023

Het maakt niet uit of u gaat sporten, wandelen, boodschappen gaat doen met de fiets, of een blokje om gaat met de hond: frisse lucht is goed voor iedereen. Het is erg gemakkelijk om de hele dag binnen te blijven. Vooral met een kantoorbaan, of een drukke hobby.

Lees meer

Nieuwe start training 'Plezier op school'

04 mei 2023

Uw kind zit in groep 8 en maakt binnenkort de overstap naar het voortgezet onderwijs. Een grote verandering die voor alle kinderen en ouders spannend is. Nog spannender wordt het wanneer uw kind moeite heeft in de omgang met andere kinderen. Het kind kan dan erg op gaan zien tegen de overstap en het is ook voor u, als ouder, de vraag en misschien wel zorg of hij/zij het in sociaal opzicht gaat redden op de nieuwe school.

Lees meer

Fit voelen in de lente doet u zo

01 mei 2023

In de lente voelen we ons altijd fitter dan in de winter. De dagen zijn weer langer en we kunnen eindelijk onze gemiste hoeveelheid vitamine D inhalen. We kunnen ‘s avonds in het zonnetje zitten en genieten van het weer. Logischerwijs brengt deze periode van het jaar ook veel ongezond eten met zich mee; een snackje op het terras, een pizza in het park of een week lang elke avond barbecueën.

Lees meer

Bent u een ochtend- of een avondmens?

25 april 2023

De één stapt ‘s ochtends met gemak om zeven uur uit bed, terwijl de ander liever uitslaapt tot een uur of tien. Die laatste is misschien liever ‘s avonds actief. Zoveel mensen, zoveel wensen, zullen we maar zeggen. In welke herkent u zich? In dit artikel leest u hoe u als ochtendmens ook ‘s avonds actief kunt zijn, of hoe u juist als avondmens tóch op tijd uit bed komt.

Lees meer

Lezing digitale nalatenschap BIJ de Bieb

24 april 2023

Welke gegevens blijven online achter als iemand komt te overlijden? Iedereen heeft digitale bezittingen. Mensen bellen, betalen, mailen en leven via hun digitale apparaten. Maar wat als iemand plotseling overlijdt? Hoe kunnen nabestaanden bij belangrijke bestanden met emotionele of zelfs financiële waarde, als zij geen wachtwoord of code hebben.

Lees meer

Ontmoet voetballers van Go Ahead Eagles bij bieb Warnsveld

17 april 2023

Is uw kind fan van Go Ahead Eagles? Dit is dé kans om een voetballer van go Ahead Eagles live te ontmoeten! Kom op 24 april tussen 16.00 en 17.00 uur naar de bieb in Warnsveld voor een Meet en Greet met twee spelers van het elftal. Wie? Dat blijft nog een verrassing.

Lees meer

Thuis in een schoon huis

17 april 2023

Stof onder de bank of zwarte puntjes op de voegen van de badkamer, we kennen het helaas allemaal. Ondanks dat het misschien onschuldig lijkt, kunnen stof en schimmels een effect hebben op uw gezondheid. Grote hoeveelheden stof kunnen bijvoorbeeld zorgen voor irritaties aan de luchtwegen en schimmel kan leiden tot irritatie van de ogen, neus en keel.

Lees meer

Tegenlicht Meet ups: nieuw bij bieb Zutphen

13 april 2023

Bibliotheek Zutphen start vanaf april 2023 met een reeks nieuwe evenementen. Tegenlicht BIJ de bieb! In Tegenlicht worden nieuwe ideeën op het gebied van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap tegen het licht gehouden. Naar aanleiding van recente of oudere uitzendingen van VPRO’s Tegenlicht gaan aanwezigen tijdens Tegenlicht Meet Ups in gesprek met gasten en medebezoekers over hoe de wereld van morgen eruit zal zien en waar de kansen in onze regio liggen.

Lees meer

KOPP-groep voor jongeren van ouders met psychische problemen

12 april 2023

'Nu jij!' heet de ondersteuningsgroep voor jongeren van 16 tot 25 jaar van wie de vader of moeder psychisch ziek of verslaafd is. Een van je ouders is psychisch ziek of verslaafd, misschien zijn ze dat zelfs allebei. Dat betekent dat je waarschijnlijk gewend bent om altijd rekening te houden met je ouders.

Lees meer

Hoe gaat u om met sociale media?

11 april 2023

Sociale media hebben in de afgelopen jaren een enorme impact gehad op de manier waarop mensen communiceren, informatie delen en zichzelf uitdrukken. Vaak worden sociale media als een positieve toevoeging op ons leven gezien. Maar alles heeft een keerzijde, ook social media.

Lees meer

Sporten op alle leeftijden

03 april 2023

Sporten is gezond op alle leeftijden. Maar de ene sport is de andere niet. Sommige sporten zijn belastender dan andere. Als u ouder wordt, kan het lastig zijn om aan genoeg lichaamsbeweging te komen. Een leuke sport kan dan het verschil maken. Welke sport u op uw leeftijd goed kunt beoefenen, leest u in dit artikel.

Lees meer

De Kindertuin gaat weer open!

30 maart 2023

Leren tuinieren, verwondering over de natuur en lekker buiten bezig zijn met elkaar, dat is wat de Kindertuin te bieden heeft. De voedselcoaches van Stichting Stadsvoedsel Zutphen organiseren samen met vrijwilligers vanuit wijkcentrum Waterkracht activiteiten en beheren de Kindertuin.

Lees meer

Bent u financieel fit?

27 maart 2023

Onze financiële gezondheid is misschien belangrijker dan u denkt. Financiële zorgen door bijvoorbeeld schulden kunnen namelijk stress veroorzaken. Maar hoe financiële zorgen ontstaan, hoe u ze kunt voorkomen of hoe u ze oplost, is per persoon heel verschillend.

Lees meer

Een druk leven zonder stress; hoe doet u dat?

16 maart 2023

U heeft het misschien wel gehoord: het aantal mensen in Nederland met burn-out klachten stijgt. Dit komt bijvoorbeeld omdat mensen stress op hun werk ervaren of hun drukke baan moeilijk kunnen combineren met hun privéleven. Toch wilt u eigenlijk nergens op inleveren en graag alles uit het leven halen.

Lees meer

VRIJWILLIGERSWERK #IKBENBUDDY,

15 maart 2023

COLUMN 4 VAN MAX, VRIJWILLIGER BIJ STICHTING VILLA PINEDO Mijn naam is Max Jessurun en in de afgelopen 3 columns heb je kunnen lezen over de scheiding van mijn ouders, hoe het voor mij was en wat ik heb gemist in die tijd. Ik ben Buddy bij Villa Pinedo en in deze laatste column lees je over mijn Buddyschap.

Lees meer

Zo doet u uw belastingaangifte

06 maart 2023

Elk jaar in maart is het weer zo ver; tijd voor de belastingaangifte. Veel mensen zien hier tegenop. Het kan ingewikkeld of onduidelijk zijn. Toch is het vaak heel belangrijk dat u aangifte doet. Hoe u zich hierop voorbereid en hoe u aangifte doet, leest u in dit artikel.

Lees meer

'Hulppakketten' voor ouders met jonge kinderen

02 maart 2023

Consultatiebureau Yunio in Zutphen deelt aan ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar ‘hulppakketten’ uit met allerlei artikelen. Op die manier zet het consultatiebureau het extra geld van het crisisfonds van de gemeente Zutphen in. Jonge gezinnen zien hun kosten vaak enorm stijgen.

Lees meer

Creëer een kettingreactie van complimenten

01 maart 2023

Hoe voelt u zich als u een compliment krijgt? Waarschijnlijk wordt u er, net als de meeste mensen, vrolijk van. Dat simpele feit geeft aan waarom het geven van complimentjes belangrijk is. Dit telt zowel zakelijk als privé. Vandaag is het Nationale Complimentendag.

Lees meer

Tijd voor pensioen. En nu?

27 februari 2023

Na vele jaren hard te hebben gewerkt, staat u  op het punt om met een welverdiend pensioen te gaan. Eindelijk alle tijd van de wereld om zelf te kiezen wat u wilt doen. Maar die enorme hoeveelheid vrije tijd kan sommige mensen juist heel onzeker maken.

Lees meer

Switchen van beroep? Dit kunt u doen

20 februari 2023

Het is niet ongewoon dat u door bepaalde fases in het leven gaat waarin u simpelweg toe bent aan verandering. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe woning, een nieuwe hobby of een nieuwe baan. Switchen van beroep is niet altijd een gemakkelijke keuze, maar soms wel nodig.

Lees meer

NOLANO! Dé ontmoetingsvereniging voor 60-plussers

16 februari 2023

Bent u 60+ en zou u wel wat meer mensen willen ontmoeten? Uw wereld iets groter maken. Samen met anderen iets ondernemen. Misschien vindt u dat spannend of weet u niet waar te beginnen. NOLANO is een ontmoetingsvereniging in Zutphen voor 60-plussers en heeft ervaren vrijwilligers die u graag daarbij helpen.

Lees meer

'Praten over de scheiding van mijn ouders' . Lees column 3 van Max

15 februari 2023

Mijn naam is Max Jessurun, ik ben 25 jaar en ben Buddy bij Villa Pinedo. In de afgelopen 2 columns heb je al kunnen lezen over de scheiding van mijn ouders. In deze 3e column ga ik het hebben over mijn perfectief en dan vooral over het feit bij wie ik mijn verhaal kwijt kon.

Lees meer

Wat is genderneutraliteit en waarom wordt er zo veel over gesproken?

14 februari 2023

In onze maatschappij zien we nog steeds dat er op veel vlakken verschil wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Producten voor mannen zijn vaak anders gekleurd en soms zelfs goedkoper dan de variant voor vrouwen, kleding is anders en ook bij kinderen is er verschil tussen speelgoed voor jongens en meisjes.

Lees meer

Zutphense Zetjes gaan rond in Zutphen

09 februari 2023

In de gemeente Zutphen is een nieuwe campagne van start gegaan: Zutphense Zetjes. Deze campagne nodigt alle inwoners van de gemeente Zutphen uit tot omkijken naar elkaar en het nemen van zowel grote als kleine initiatieven (‘Zetjes’) om elkaar te helpen.

Lees meer

Volg deze richtlijnen voor Safer Internet Day

06 februari 2023

Op de kalender van online veiligheid staat 7 februari rood omcirkeld als Safer Internet Day (SID). Het initiatief van het EU-project SafeBorders in 2004 dat wordt gecoördineerd door Insafe om iedereen stil te laten staan bij een veilige online omgeving voor kinderen.

Lees meer

Hoe huisdieren kunnen helpen tegen eenzaamheid

01 februari 2023

Veel mensen in Nederland zijn eenzaam. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren missen sociale contacten in hun leven. Een huisdier kan een deel van deze leegte opvullen. Maar er zijn een aantal zaken waar dan rekening mee gehouden moet worden. In dit artikel leest u meer over de voordelen en verantwoordelijkheden die een huisdier met zich meeneemt.

Lees meer

Gratis cursus voor mantelzorgers in omgaan met dementie

30 januari 2023

Bent u mantelzorger voor een naaste met dementie? Er is nu de cursus 'Omgaan met dementie, voor mantelzorgers' waarin mantelzorgers in zes bijeenkomsten de gelegenheid wordt gegeven ervaringen met andere mantelzorgers te delen en van elkaar te leren.

Lees meer

Het Kindpakket: ook voor sportactiviteiten

26 januari 2023

Wilt uw kind graag sporten, maar kunt u de contributie niet betalen? Misschien komt u in aanmerking voor het Kindpakket. Het Kindpakket is een regeling voor uw kind(eren). Voor meedoen en voor spullen. Er is per kind ieder jaar € 500 beschikbaar.

Lees meer

Welzijnsorganisatie Perspectief bestaat 12,5 jaar!

25 januari 2023

Perspectief viert deze week zijn 12,5-jarig bestaan! De welzijnsorganisatie vormt een gewaardeerd steunpunt in de Zutphense wijken, waar iedereen met vragen en problemen terecht kan. Tot 2010 was het welzijnswerk versnipperd over verschillende organisaties met elk hun eigen expertise.

Lees meer

Wat is overgewicht en hoe ga je het tegen?

23 januari 2023

Om te bepalen of u een gezond gewicht heeft, kunt u kijken naar uw BMI (Body Mass Index). De BMI is een internationaal gebruikte berekening die inschat of uw gewicht in balans is met uw lengte, leeftijd en gender. Over het algemeen is een BMI tussen 20 en 25 een gezond gewicht.

Lees meer

'Mijn bonusouders!' Lees column 2 van Max

18 januari 2023

Max is vrijwilliger bij Stichting Villa Pinedo, een stichting voor kinderen met gescheiden ouders. In totaal vier columns vertelt hij over zijn ervaring met gescheiden ouders en hoe hij deze ervaring inzet als vrijwilliger bij Villa Pinedo. In deze tweede column vertelt hij over de periode vlak na de scheiding en de ontmoeting met zijn bonusouders.

Lees meer

Kom langs bij de Bibliotheek tijdens De Nationale Voorleesdagen!

18 januari 2023

Nog eventjes en de Nationale Voorleesdagen 2023 komen er weer aan! Van 24 januari tot en met 4 februari wordt er volop voorgelezen bij diverse vestigingen van BIJ de bieb. (Groot)ouders zijn van harte welkom bij de voorleesactiviteiten. Want voorlezen is gezellig, het vergroot de woordenschat en prikkelt de fantasie.

Lees meer

Positieve oplossingen voor negatieve gedachten

16 januari 2023

Bent u bekend met ‘Blue Monday’? De derde maandag van januari staat symbool voor een overweldigend gevoel van ongelukkigheid, onder andere op kantoor. Het heeft veel te maken met grauw weer, mislukte nieuwjaarswensen en de start van een nieuwe werkweek.

Lees meer

Coach4You helpt achtstegroepers door de brugklasperiode

12 januari 2023

De overgang van basisschool naar middelbare school is voor veel kinderen best een spannende periode. Het kan zijn dat uw zoon of dochter daar ook angst voor voelt. Coach4You biedt voor het zestiende opeenvolgende jaar hulp om leerlingen te helpen. Gemotiveerde vrijwilligers coachen leerlingen die opzien tegen de overgang van basisschool naar middelbare school.

Lees meer

Verbod op lachgas per 1 januari 2023

08 januari 2023

Sinds 1 januari is het in Nederland verboden om lachgas te bezitten of te verkopen. Deze nieuwe regel moet het recreatieve gebruik van lachgas gaan terugdringen. Het gebruik van lachgas leidt namelijk regelmatig tot ernstige ongelukken. Wat is lachgas precies en wat zijn de risico's.

Lees meer

Bibliotheek Zutphen heet vanaf nu BIJ de bieb

05 januari 2023

Bibliotheek Brummen|Voorst en Graafschap bibliotheken zijn gefuseerd. Per 1 januari 2023 gaan de twee bibliotheken samen verder als één organisatie. De officiële naam is Bibliotheek Berkel & IJssel. Bezoekers en leden komen deze Bibliotheek tegen als BIJ de bieb.

Lees meer

Verander uw gedrag om nieuwjaarswensen te realiseren

02 januari 2023

Hoelang houdt u het vol om aan uw nieuwjaarsdoelen te werken? De meeste mensen stoppen ergens halverwege februari. Zonde, maar dit heeft z’n redenen. Denk bijvoorbeeld aan gebrek aan tijd, middelen of motivatie. Hoe is dit bij u? Om dingen écht blijvend te veranderen, moet er meestal ook écht iets veranderen in de manier waarop u dingen aanpakt.

Lees meer

Dierenvoedselpakket aanvragen is vanaf nu mogelijk

29 december 2022

De gemeente Zutphen heeft een Crisisfonds ‘Samen warm de winter door’ in het leven geroepen voor individuele steun aan inwoners met een (tijdelijk) laag inkomen. En hierbij is ook aan de huisdieren gedacht voor deze groep. Bij de dierenvoedselbank Stichting Blijdschap Voor De Dieren (BVDD) kunnen inwoners vanaf deze week een gratis voedselpakket voor hun huisdier(-en) aanvragen.

Lees meer

Fashioncheque voor kinderen via Stichting Leergeld

22 december 2022

Bent u een ouder van kinderen in de leeftijd tot 21 jaar? En heeft u daarnaast een laag besteedbaar inkomen? Dan kunt u vanaf nu een fashioncheque ter waarde van 150 euro per kind aanvragen bij Stichting Leergeld. Speciaal voor warme winterkleding en -schoenen in deze dure tijd.

Lees meer

Migrant, vluchteling of asielzoeker; krijgen ze een warm welkom?

22 december 2022

Als bewoner van deze aarde mag u niet zomaar in ieder land gaan wonen. Afgelopen tijd heeft u de termen migrant, vluchteling of asielzoeker waarschijnlijk weer regelmatig voorbij horen komen in het nieuws. Deze termen kunnen verwarrend zijn. Ze vertegenwoordigen namelijk verschillende groepen mensen.

Lees meer

'Mijn ouders zijn gescheiden'. Lees het ervaringsverhaal van Max

21 december 2022

Mijn naam is Max, ik ben 25 jaar en woon in Amsterdam. Ik ben bijna 3 jaar vrijwilliger bij Stichting Villa Pinedo. Als vrijwilliger bij Villa Pinedo zet ik dagelijks mijn ervaring met gescheiden ouders in om andere kinderen met gescheiden ouders te steunen.

Lees meer

Armoede in Nederland; hulp vragen helpt

15 december 2022

Raakte u ook even in paniek toen u de nieuwe energierekening zag? Stelt u zich nu eens voor dat u dat gevoel krijgt van iedere rekening … elke dag. Armoede is een probleem dat in Nederland niet altijd zichtbaar is, maar zeker bestaat en steeds groter wordt.

Lees meer

Hoge zorgkosten? Kijk of u kunt overstappen op de gemeentepolis

15 december 2022

Heeft u een laag inkomen en bent u bang dat u uw zorgkosten niet kunt betalen? Kijk dan of u kunt overstappen naar de Gemeentepolis. De gemeente Zutphen heeft speciaal voor mensen met een laag inkomen een Gemeentepolis. Met deze zorgverzekering helpen zij u om uw zorgkosten te verlagen.

Lees meer

Inloopspreekuur openbaar vervoer

08 december 2022

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend, met name voor ouderen. Maar met hulp van ervaringsdeskundigen is het makkelijker dan gedacht! Ervaren OV-ambassadeurs, zelf ook 55+, geven (aankomende) reizigers advies en tips over het reizen met trein of bus tijdens het inloopspreekuur op vrijdag 16 december van 10.

Lees meer

Zo voorkomt u een opgeblazen buik tijdens de feestdagen

07 december 2022

Bent of kent u iemand bij wie het elke keer weer raak is tijdens de feestdagen? U komt gezellig samen met familie, er is heerlijk eten en drinken, en het beste van alles is dat er geen einde aankomt. Heerlijk, zou u zeggen, totdat het genieten overgaat in afzien.

Lees meer

Doe deze maand iets voor een ander

01 december 2022

In december bent u waarschijnlijk veel samen met uw familie, bijvoorbeeld om Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw te vieren. Toch zijn er in Nederland ook heel veel mensen eenzaam, juist tijdens de feestdagen. Omdat mensen vaak niet praten over eenzaam zijn, is de kans groot dat iemand in uw omgeving zich eenzaam voelt zonder dat u het weet.

Lees meer

Wat kan ik doen bij financiële problemen of schulden?

28 november 2022

Heeft u te maken met financiële problemen waar u zelf moeilijk uit komt? Of zoekt u hulp bij het aanpakken van schulden? Bij Perspectief Zutphen kunt u hulp krijgen in het op orde brengen van uw financiën of het aanpakken van schulden. Een medewerker van Perspectief Zutphen kijkt samen met u naar wat er nodig is, zodat u weer vat krijgt op uw financiën.

Lees meer

Alles wat u moet weten over de zorgverzekeringspremies en toeslagen

28 november 2022

Elk jaar worden in november de nieuwe premies voor de zorgverzekering en de hoogte van het verplichte eigen risico bekend gemaakt. Ook dit jaar zijn de premies weer gestegen. Maar gelukkig helpt de overheid een beetje door ook de zorgtoeslag te verhogen.

Lees meer

Relatiespreekuur Zutphen is van start

23 november 2022

Als partners een goede relatie onderhouden kan best lastig zijn. Soms kiezen partners, die ook ouders zijn, er helaas voor om uit elkaar te gaan. Dit heeft vaak direct gevolgen voor de kinderen in het gezin. In de gemeente Zutphen heeft zo’n 15% van de kinderen onder de 12 jaar een scheiding meegemaakt.

Lees meer

Tips voor wanneer het vriest en glad is op de weg

21 november 2022

Het wordt winter, en dus wordt het kouder. Dat betekent ook dat het glad kan worden op de weg. Zowel met de auto als met de fiets, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom hebben we een aantal tips om veilig deel te nemen aan het verkeer als het glad is.    Algemene tips Check je verlichting.

Lees meer

Nieuwe vrijwilligers gezocht voor de VoorleesExpress

17 november 2022

De Bibliotheek zoekt creatieve vrijwilligers die graag samen met een kind én de ouders aan de slag gaan met taal. Vooral in Zutphen, Warnsveld en Eefde zitten enthousiaste kinderen klaar om een voorleesvrijwilliger te ontmoeten. Een belangrijke en dankbare taak waarbij u het verschil kunt maken.

Lees meer

De voordelen van ‘ouder’ zijn op de werkvloer

15 november 2022

Voor 45-plussers lijkt het soms wel of iedereen om hen heen alleen maar jonger wordt. Ook op de werkvloer wordt u omringt door twintigers en dertigers. Zelfs uw leidinggevende is misschien wel 10 jaar jonger dan u. Hoe gaat u om met ouder worden in een jonge werkomgeving en hoe zorgt u dat u toch gewoon uw carrièredoelen haalt.

Lees meer

Krijg energietips tijdens de bijeenkomst 'Samen de winter door'

10 november 2022

Sinds de energiecrisis hebben veel mensen, ook in Zutphen, steeds meer moeite met het betalen van de energierekening. Heeft u hiermee te maken en kunt u hulp hierbij goed gebruiken? Kom dan op 19 november naar de openbare bijeenkomst ‘Samen de winter door’.

Lees meer

Drinkt u teveel koffie op een dag?

07 november 2022

Wist u dat we samen wereldwijd elke dag ongeveer twee miljard kopjes koffie consumeren? Koffie is de meest populaire warme drank ter wereld. Genoeg reden om te veronderstellen dat het ook goed voor ons is. Toch stellen wetenschappers een grens van 4 kopjes koffie per dag.

Lees meer

Zien drinken, doet drinken

02 november 2022

Dat kinderen van alles van hun ouders kopiëren is vanzelfsprekend. Maar wist u ook dat kinderen al vanaf jonge leeftijd het drinkgedrag van hun ouders als voorbeeld zien? Uit onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf twee jaar een beeld vormen van hoe hun ouders met alcohol omgaan.

Lees meer

7 manieren om thuis voldoende te bewegen bij slecht weer

01 november 2022

De zon laat zich minder vaak zien, het wordt sneller donker en winterweer nodigt minder uit om te sporten. Niet alleen is het kouder, maar veelal ook donkerder en vochtiger. Zeker wanneer het regent is het lastig om de motivatie te vinden om de deur uit te gaan.

Lees meer

Week van de Pleegzorg 2022

27 oktober 2022

Ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek met liefde en structuur. Voor meer dan 23.000 kinderen is een veilig en stabiel thuis niet vanzelfsprekend. Voor die kinderen worden pleegouders gezocht. Zij zorgen tijdelijk voor een kind van een ander.

Lees meer

Scheiden zonder schelden

24 oktober 2022

Besluiten om te gaan scheiden is altijd een moeilijk moment dat vaak bij beide partijen veel verdriet en andere emoties oproept. Toch kan een scheiding voor u beiden uiteindelijk de beste oplossing blijken. Zeker wanneer u allebei bereid bent om de scheiding zo respectvol en netjes mogelijk te regelen.

Lees meer

Gemeente Zutphen wil crisisfonds van vijf miljoen euro opzetten

20 oktober 2022

De gemeente Zutphen maakte eerder deze week bekend dat ze meer gaat doen om de steeds grotere groep ‘nieuwe armen’ te helpen. Door 360 woningen te isoleren wordt een groep inwoners met een eigen woning en een sociaal minimum tot 150% geholpen het energieverbruik flink te verlagen.

Lees meer

Tips om te besparen op uw energierekening

20 oktober 2022

We hebben een ongekend prachtige zomer gehad waardoor de stijgende energieprijzen nog niet écht een probleem vormden. Maar met de herfst en winter voor de deur verandert dat. Door bewust met energie om te gaan kunt u de kosten een beetje onder controle houden.

Lees meer

Sparen en inflatie; heeft dat wel zin?

14 oktober 2022

De inflatie in Nederland was sinds de jaren 70 van de vorige eeuw niet zo hoog! Veel mensen maken zich hier ernstige zorgen over. De meest logische oplossing lijkt om te gaan sparen. Het bekende 'appeltje voor de dorst'. Maar heeft het eigenlijk wel zin om te sparen wanneer uw geld ineens veel minder waard is.

Lees meer

Nieuwe patiënten app van Trombosedienst Gelre

12 oktober 2022

Voortaan kunnen patiënten die onder controle staan van de Trombosedienst Apeldoorn-Zutphen van Gelre ziekenhuizen, ook via een app hun antistolling dosering zien. Vanaf 13 oktober 2022, op Wereld Trombosedag, is de MijnPortavita app hiervoor te gebruiken door patiënten die al gebruik maken van het online dossier ‘digitaal logboek’.

Lees meer

Inwoners in Zutphen krijgen meer regie over eigen zorg en welzijn

05 oktober 2022

In de gemeente Zutphen krijgen inwoners meer regie over hun eigen zorg en welzijn. Op 20 september was er een startbijeenkomst waarbij een digitaal communicatieplatform werd geïntroduceerd aan zorgverleners. Dit communicatieplatform geeft inwoners meer eigen regie en draagt bij aan een betere communicatie tussen inwoners, mantelzorgers, zorgverleners en welzijnswerkers.

Lees meer

Uw wilsverklaring; een gevoelig én belangrijk onderwerp

03 oktober 2022

Wanneer we nadenken over onze oude dag, denken we vaak aan hoe we ons gepensioneerde leven voor ons zien. Wanneer u ouder wordt, zal ook de manier waarop u overlijdt een onderwerp worden waar u over na kunt denken en over kunt praten met anderen. In dit artikel informeren we u over een wilsverklaring.

Lees meer

Week van de mantelzorg 2022 in Zutphen!

29 september 2022

Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk. De zorg voor een naaste doet u waarschijnlijk met liefde, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom worden er tijdens de Week van de Mantelzorg, die plaatsvindt van 7 tot en met 12 november, leuke activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers.

Lees meer

Doe ook mee op Nationale Kraanwaterdag!

22 september 2022

Op woensdag 28 september 2022 is het weer Nationale Kraanwaterdag! Een dag die de Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk organiseren. Waarom is water drinken zo belangrijk? Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Water is een gezonde manier om je lichaam van vocht te voorzien.

Lees meer

Week tegen Eenzaamheid 2022. Kom erbij!

22 september 2022

Voel je je wel eens alleen? Heb je behoefte aan contact met andere mensen? Er weer eens op uit en samen met anderen genieten van een activiteit? In de Week tegen Eenzaamheid (en door het jaar heen!) wordt van alles georganiseerd. Kom erbij, je bent van harte welkom.

Lees meer

Mijn kind is een gamer! Moet ik mij zorgen maken?

19 september 2022

Als ouder herkent u het vast: uw kind komt thuis van school, maakt met een beetje geluk zijn huiswerk, zoekt z’n controller en verdwijnt daarna uit beeld tot het avondeten. Vraagt u zich weleens af of het gamegedrag van uw kind nog wel gezond is? SAMEN GAMEN Gamen is voor kinderen een populaire hobby.

Lees meer

De 5 mooiste nationale parken voor een wandeling in Nederland

19 september 2022

In Nederland hebben we het geluk dat we de vier seizoenen in volle glorie kunnen aanschouwen. Zo voorziet de herfst ons landschap van een nieuw kleurtje met een groen-bruin pallet. Waar de bladeren van de bomen vallen, is het niet alleen prachtig, maar ook heerlijk om te lopen.

Lees meer

De makkelijkste baksels om thuis te maken

13 september 2022

De keuken in is altijd een goed idee! Niet alleen kunt u lekker kliederen met elkaar, ook kunt u na afloop heerlijk smullen van uw creatie. Iets lekkers bakken vormt dus echt de perfecte activiteit om uit te voeren, alleen of met een ander. En het is nog leerzaam ook.

Lees meer

Kunt u niet voldoende eten en drinken kopen? Voedselbank Zutphen kan u helpen!

12 september 2022

Ook in regio Zutphen zijn er nog veel mensen die moeite hebben met rondkomen. Bovendien wordt alles in ons dagelijks leven steeds duurder. Daardoor is er soms niet genoeg geld over voor voldoende eten en drinken. Heeft u soms heb niet genoeg geld om alle boodschappen te kopen die u eigenlijk nodig heeft voor u en uw gezin.

Lees meer

Kindpakket en Meedoenregeling verruimd: sporten betaalbaar voor ieder kind!

05 september 2022

Het Kindpakket en de Meedoenregeling in Zutphen worden fors verruimd. Meer huishoudens komen in aanmerking, ze krijgen meer geld en ook voor langere tijd. “Den Haag zegt niets te kunnen doen aan koopkracht. Wij zien dat er nu actie nodig is.” Zutphense gezinnen met een kleine portemonnee krijgen een flinke steun in de rug.

Lees meer

Tweedehands winkelen: dit moet u er over weten

05 september 2022

Bij tweedehands winkelen denken veel mensen aan wollen truien en de meubels uit het huis van een overgrootoma. Maar u kunt ook heel hippe, leuke dingen tweedehands winkelen. Om u daarbij te helpen, beantwoorden we in deze blog een aantal veelvoorkomende vragen over tweedehands winkelen.

Lees meer

Zo houdt u het vakantiegevoel langer vast

01 september 2022

Terug aan het werk gaan na een periode van vrijheid kan altijd stress opleveren. Of u nu op vakantie bent geweest, een paar dagen vrij hebt genomen of weken niet aan werk hebt gedacht. Het kan zelfs zo zijn dat u meteen weer terug verlangt naar een periode zonder werk.

Lees meer

De Bibliotheek Zutphen organiseert leuke workshops en lezingen

29 augustus 2022

Wist je dat je bij de Bibliotheek altijd terecht kunt met al jouw vragen over taal, (voor) lezen en/of de (digitale) overheid? Je kunt gewoon binnenlopen met jouw vraag. Ook organiseert de Bieb regelmatig leuke activiteiten en handige workshops. Houd hiervoor de website in de gaten.

Lees meer

Maak kennis met #OPLADERS

24 augustus 2022

Kinderen opvoeden - in combinatie met een vaak volle werkweek - is soms een hele  uitdaging. Opvoeden is een klus op zich: er zijn veel waardevolle momenten, maar tegelijkertijd moet je ook veel ballen in de lucht houden. Veel mensen vinden het dan lastig om hulp te vragen als het even teveel wordt.

Lees meer

Hoe gepast of ongepast gedraagt u zich op de werkvloer?

22 augustus 2022

Het laatste jaar hoort u  in het nieuws steeds vaker het onderwerp ‘ongepast gedrag op de werkvloer’ ter sprake komen. Het is op zich niks nieuws, maar waar ongepast of grensoverschrijdend gedrag voorheen vaak nog een beetje lacherig werd weggewuifd, is het nu een onderwerp waar men zich serieus zorgen over maakt.

Lees meer

5 redenen voor senioren om te gaan zwemmen

16 augustus 2022

75% van de ouderen haalt de beweegnorm niet. Dan praten we over zo’n 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Behoort u toevallig bij deze groep? Dan is het misschien een goed idee om eens te gaan zwemmen.

Lees meer

Zutphen zet winkels en bedrijven in de spotlight

15 augustus 2022

Tegenwoordig oriënteert iedereen zich online om te weten wat er in een stad te koop en te beleven is. Waar zijn die leuke bijzondere winkels - de echte pareltjes - te vinden? Waar kan ik lekker lunchen of uitgebreid dineren? Elk bedrijf en elke organisatie profileert zich op zijn eigen wijze, de een beter en professioneler dan de ander.

Lees meer

Samen tegen eenzaamheid in de zomer

08 augustus 2022

“Een klein gebaar kan het verschil maken” Het is weer vakantietijd. Veel mensen gaan een tijdje weg. En dat is heerlijk natuurlijk, maar voor sommige thuisblijvers is het geen makkelijke tijd. Een groot deel van de ouderen in Nederland voelt zich namelijk weleens eenzaam.

Lees meer

Orgaandonatie: ja, nee of misschien?

08 augustus 2022

Denkt u wel eens na over wat er met uw lichaam gebeurt als u overlijdt? Het is misschien een beetje akelig om over na te denken, maar het is ook heel belangrijk om bij stil te staan. Iedereen in Nederland is namelijk automatisch opgenomen in het donorregister.

Lees meer

65+? Zo gaat u toch nog zorgeloos op reis

02 augustus 2022

Leeftijd zegt niet altijd alles, maar op zeker moment beginnen de jaren  toch te tellen. Met een rugzak op de Himalaya beklimmen wordt na uw 65ste waarschijnlijk een no-go. Maar dat wil niet zeggen dat uw vakantie op latere leeftijd, niet avontuurlijk kan zijn.

Lees meer

Gespreksgroep Odensehuis voor mensen met beginnende dementie

01 augustus 2022

Mensen met beginnen dementie beseffen vaak dat er iets met hun hoofd en lichaam gebeurt. Het is fijn om de vragen en gevoelens die dat oproept met anderen te kunnen delen. Daarom organiseert het Odensehuis Zutphen een tweewekelijkse gespreksgroep voor inwoners van de gemeenten Zutphen, Bronckhorst en Lochem waarin begeleiding kan plaatsvinden.

Lees meer

Tips voor een gezonde zomer!

25 juli 2022

De zon schijnt, de dagen zijn weer langer en de temperaturen lopen op. Heerlijk, de zomer is begonnen! Misschien gaat u op vakantie of gaat u lekker genieten van wat vrije tijd. Maar ook in de zomer wilt u natuurlijk gezond en fit blijven. We geven u daarom graag wat tips.

Lees meer

Gemeente Zutphen biedt hulp en advies aan ondernemers

18 juli 2022

Bent u ondernemer en is het inkomen uit uw bedrijf (tijdelijk) te laag om van te leven? Of verwacht u dat dit binnenkort zo zal zijn? Weet dan dat de gemeente Zutphen u kan adviseren. Misschien komt u in aanmerking voor een periodieke uitkering of bedrijfskapitaal.

Lees meer

Schud uw angsten van u af

15 juli 2022

Als we het over onze gezondheid hebben, denken we vaak aan hoe we ons fysiek voelen. Zo weten we allemaal dat koorts of buikpijn fysieke klachten zijn. Maar u kunt ook mentale klachten ervaren. Deze zijn vaak lastiger te omschrijven, maar kunnen een grote impact hebben op uw gezondheid.

Lees meer

Gemeente Zutphen gaat relatiespreekuur aanbieden

12 juli 2022

Steeds meer kinderen krijgen te maken met een scheiding van hun ouders. In onze gemeente heeft zo’n 15% van de kinderen onder de 12 een scheiding meegemaakt. Boven de 12 gaat het zelfs om 1 op de 4 jongeren. Hierdoor krijgt bijna elk kind te maken met emotionele problemen.

Lees meer

Hou inbrekers buiten de deur

07 juli 2022

Tijdens de zomermaanden zijn inbrekers en zakkenrollers extra actief. Neem daarom altijd voldoende maatregelen om het ze niet te makkelijk te maken. We geven u graag een aantal tips. Berg waardevolle spullen buiten het zicht op, sluit deuren en ramen volledig af wanneer u weggaat en maar laat uw huis wel zo achter dat het bewoond lijkt.

Lees meer

Zorgkrant Zutphen 2022 huis aan huis verspreid

06 juli 2022

Deze week bij u in de bus: de informatiekrant Zorg en Ondersteuning in de gemeente Zutphen. Kom meer te weten over hoe de gemeente en andere organisaties u kunnen helpen bij geldzorgen en financieel advies. Zowel voor inwoners als ondernemers. Ook vindt u een handig overzicht van alle regelingen die er zijn voor mensen met een laag inkomen.

Lees meer

Tips tegen inbraak tijdens de zomervakantie

05 juli 2022

De zomervakantie staat weer voor de deur. Een heerlijke tijd om op vakantie te gaan en leuke dagjes weg te zijn. Maar wist u dat er in de zomer altijd meer ingebroken wordt? In deze tijd houden inbrekers de huizen in de gaten om te kijken waar er niemand thuis is.

Lees meer

De Bovenkamer Zutphen start met mantelzorgmiddag

30 juni 2022

De Bovenkamer is er speciaal voor mensen te maken krijgen met (beginnende) dementie. Men biedt hulp, advies, de gelegenheid om te praten en activiteiten. De Bovenkamer is er ook voor de mantelzorgers, omdat zij enorm veel werk verrichten voor de personen met (beginnende) dementie.

Lees meer

Nieuwe vrienden maken kan ook online

28 juni 2022

Van Tinder tot Parship, afgelopen tijd hebben we een hoop verschillende datingsites zien ontstaan. Mensen maken hier een profiel aan om online de liefde te vinden. En met succes, er zijn genoeg stellen die elkaar online ontmoeten, al jaren samen. Maar wist u dat u online ook nieuw vriendschappelijk contact kunt maken.

Lees meer

Hou beweging in uw kantoorbaan

23 juni 2022

U kent het vast wel. ‘s Ochtends stapt u in de auto, op kantoor neemt u plaats achter uw bureau, u luncht in de kantine van uw werkgever, gaat weer met de auto naar huis en ploft op de bank. Voor u het weet, is de dag voorbij en heeft u de hele dag gezeten.

Lees meer

Buddy to Buddy Young in Zutphen

20 juni 2022

Speciaal voor jongeren (14 tot en met 27 jaar) start Buddy to Buddy deze zomer met Buddy to Buddy Young. Durf jij je te verdiepen in het leven van iemand uit een compleet andere cultuur? Samen met anderen onderzoek je hoe het is om vluchteling te zijn en leer je ook écht iemand kennen die in Nederland een nieuw leven probeert op te bouwen.

Lees meer

Ouderenmishandeling: hoe gaat u daarmee om?

14 juni 2022

Bij huiselijk geweld denken we vaak aan kindermishandeling. Maar ook ouderen kunnen slachtoffer van zijn van huiselijk geweld. Bijvoorbeeld wanneer er geld gestolen wordt of ouderen verwaarloosd worden. Het is een gevoelig onderwerp waarbij emoties hoog kunnen oplopen.

Lees meer

Gratis menstruatieproducten in Zutphen

13 juni 2022

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Daarom stelt Stichting Armoedefonds samen met de gemeente Zutphen gratis menstruatieproducten beschikbaar. De producten zijn voor meiden en vrouwen die daar niet altijd het geld voor hebben of in nood zitten.

Lees meer

Af en toe vegetarisch eten, hoe doe je dat?

10 juni 2022

Af en toe vegetarisch eten, zonder vlees of vis, is goed voor uw gezondheid en voor het milieu. U eet namelijk al snel te veel vlees, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarnaast stoot de productie van vlees veel broeikassen uit. Wanneer u vegetarisch eet, kan het zijn dat u een stukje vlees echt mist bij de maaltijd.

Lees meer

Iets doen voor een ander geeft een goed gevoel

09 juni 2022

Iets doen voor een ander, dat geef een fijn gevoel. Maar wat kan u dan doen voor een ander? Hoe plant u dit in uw drukke agenda? En hoe pakt u dat aan? In dit artikel leggen we u stap voor stap uit hoe u zich kunt inzetten voor de mensen om u heen. Vrijwilligerswerk doen kan u verschillende dingen opleveren.

Lees meer

Maak kennis met ruilkring LETS Zutphen

30 mei 2022

Wat is LETS? LETS staat voor Local Exchange Trade System. LETS is een ruilsysteem waarbij leden van de plaatselijke ruilgroep goederen en diensten met elkaar ruilen. Daarbij wordt niet afgerekend in geld, maar in punten. In Zutphen heten die punten Nappen, naar de Drogenapstoren.

Lees meer

Een goede buur...

28 mei 2022

Het spreekwoord ‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’ zegt eigenlijk al genoeg. Een goede relatie met je buren is belangrijker dan je denkt. Iedereen die ooit een aanvaring met zijn buren heeft gehad, kan beamen dat dit je woonplezier aardig kan verpesten.

Lees meer

Perspectief Zutphen start twee Join Us groepen

16 mei 2022

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Toch voelt 8% van de jongeren zich elke dag alleen. Dat zijn zo’n 200.000 jongeren in Nederland. Deze jongeren vinden het lastig om andere jongeren te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen.

Lees meer

De risico’s van te lang of verkeerd zitten

16 mei 2022

Dat bewegen gezond is wist u vast al. Maar wist u ook dat zitten ontzettend óngezond kan zijn? Misschien heeft u het wel eens gehoord: zitten is het nieuwe roken. In de afgelopen decennia zijn we steeds meer en langer gaan zitten. Mensen met een kantoorbaan zitten bijna de hele dag en zodra we thuiskomen gaan we vaak meteen weer zitten.

Lees meer

Zorgen over de toekomst van de zorg

10 mei 2022

Wie ooit in het ziekenhuis of andere zorginstelling heeft gelegen, weet het al: de verpleegkundigen en verzorgers zijn van onschatbare waarde. Toch kiezen steeds minder mensen voor een beroep in de zorg. Dat kan in de toekomst voor ernstige problemen zorgen.

Lees meer

Extra energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen

09 mei 2022

Heeft u een laag inkomen? Dan ontvangt u misschien dit jaar een energietoeslag van €800 om de hogere energiekosten te kunnen betalen. De meeste huishoudens met een laag inkomen krijgen de energietoeslag automatisch uitbetaald. Heeft u deze niet ontvangen vóór 1 mei.

Lees meer

Bloeddruk meten in de Bibliotheek tijdens de Mei Meet Maand

05 mei 2022

Tijdens de Mei Meet Maand van de Hartstichting kunnen mensen elke donderdag en vrijdag van 11:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 uur tot 16:00 uur onder begeleiding van een medewerker van de Hartstichting zelf hun bloeddruk komen meten bij de Bibliotheek in Zutphen.

Lees meer

Tijd voor een feestje

02 mei 2022

Het is mei en dat betekent dat we een hoop te vieren hebben; de vrijheid, moeders, voor sommige mensen Suikerfeest en voor iedereen gewoon het feit dat de zomer eraan komt.  Bent u alweer gewend aan het feit dat alles weer open is en dat u zorgeloos naar de winkel, de bioscoop en het museum mag.

Lees meer

Uw welzijn op de werkvloer

29 april 2022

Traditioneel gezien was de werkgever de baas. De werknemer mochten bij wijze van spreke blij zijn dat ze mochten werken. Problemen in de privésfeer werden niet gedeeld op de werkvloer en een werknemer moest wel echt héél ziek zijn voor hij wat medeleven van zijn werkgever mocht verwachten.

Lees meer

Hulp bij reizen met het openbaar vervoer in Zutphen

26 april 2022

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met hulp van ervaringsdeskundigen blijkt het makkelijker dan gedacht. Ervaren OV-ambassadeurs geven advies en tips over reizen met de trein of de bus. Langer zelfstandig kunnen reizen draagt bij aan persoonlijke zelfredzaamheid.

Lees meer

Zorgeloos thuis met Kruiswerk Zutphen

20 april 2022

Iedereen wil natuurlijk zonder zorgen thuis kunnen wonen. Jong of oud, alleen of samenwonend. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Soms heeft u wat hulp van een ander nodig. Bijvoorbeeld wanneer één van uw ouders ziek is of om ervoor te zorgen dat u zelf zo lang mogelijk veilig thuis kunt blijven wonen.

Lees meer

Reizen met een beperking

19 april 2022

Leven met een beperking kan soms voor lastige situaties zorgen. De wereld is niet in alle gevallen ingericht op mensen met een handicap of beperking. Gelukkig wordt daaraan gewerkt en zijn steeds meer winkels, musea en andere openbare gebouwen toegankelijk voor iedereen.

Lees meer

Van overgang tot menopauze

12 april 2022

Net als borstvoeding en menstruatie is de menopauze zo’n onderwerp waar niet iedereen makkelijk over praat. Toch is het een verschijnsel waar iedere vrouw op een gegeven moment mee te maken krijgt. De leeftijd waarop de overgang inzet verschilt per vrouw en ook de mate waarin een vrouw er last van heeft, verschilt.

Lees meer

Nieuw platform in gemeente Zutphen voor jongeren op Geldfit

11 april 2022

Geldfit heeft tijdens de Week van het geld een nieuw platform voor jongeren gelanceerd. Op Geldfit.nl/jongeren ontdekken zij hoe ze weer grip krijgen op hun geld. Ruim 1 op de 5 jongeren loopt achter met betalen, terwijl ze ook vaak geld mislopen. Ze vergeten bijvoorbeeld belastingaangifte te doen of zorgtoeslag aan te vragen.

Lees meer

Gezellige opening buurtkoelkast in de Hoven

04 april 2022

Jaarlijks wordt er door Nederlandse huishoudens ontzettend veel voedsel weggegooid. Zo’n 35 kilo per persoon. En dat terwijl er genoeg mensen zijn die voedselverspilling juist tegen willen gaan of die moeite hebben om de koelkast gevuld te krijgen.

Lees meer

Goed om af en toe eens gek te doen

01 april 2022

Het is 1 april. Dat betekent niet alleen dat we vandaag ons best mogen doen om anderen aan het lachen te maken, maar ook dat de lente echt helemaal is begonnen. Een goede maand om een beetje gek te doen en leuke plannen te maken.  Omdat we zolang voorzichtig hebben moeten doen en er nog steeds zoveel ellende aan de gang is in de wereld om ons heen, voelt het misschien een beetje onwennig om weer zorgeloos leuke dingen te doen.

Lees meer

Alles over kunstenares Jeanne Bieruma Oosting & prentkunst

31 maart 2022

Aquarellen, beeldhouwen, etsen, illustraties….. de kunst van Jeanne Bieruma Oosting is van een breed palet. Als grafisch kunstenares werd zij vooral na de Tweede Wereldoorlog bekend.

Lees meer

Weg met geldzorgen. Zorg voor uw geld.

29 maart 2022

Geldzorgen zijn voor veel mensen een dagelijkse bron van stress. En helaas is het ook niet iets wat je zomaar even oplost. Toch is het terugpakken van controle de enige manier om eruit te komen. Als u het gevoel heeft dat geld (of het gebrek hieraan) uw hele leven beheerst, voel u zich machteloos om de situatie te veranderen.

Lees meer

Hulp bij omgaan met verward en zorgwekkend gedrag

23 maart 2022

Omgaan met psychische klachten kan lastig zijn. Voor iemand zelf, maar ook voor familie en vrienden. Bij psychische klachten kunt u denken aan depressie, angsten of onzekerheid. Maar ook aan verward gedrag. Verward gedrag kan ontstaan door andere psychische klachten of dementie.

Lees meer

Stel dat u gediscrimineerd werd…

21 maart 2022

De meeste mensen denken niet zo vaak aan racisme en discriminatie. Ze kunnen zich niet goed voorstellen hoe het voelt om afgerekend te worden op iets waar je geen invloed op hebt. Maar voor mensen met een andere etnische of culturele achtergrond is het iets waar ze bijna elke dag wel een keer mee te maken krijgen.

Lees meer

Uw laatste wens goed geregeled

15 maart 2022

Het is geen prettig onderwerp maar wel een belangrijk onderwerp om het eens over te hebben: uw wensen rondom uw overlijden. Hoe gaat u het gesprek aan met uw naasten en welke dingen zijn belangrijk om op tijd te regelen? Het tijdstip kunt u niet bepalen; de manier waarop wel Nederlanders staan bekend om hun openhartigheid, maar als het gaat om praten over de dood dan zijn we daar een stuk minder makkelijk in.

Lees meer

Gelijkwaardigheid op de werkvloer

07 maart 2022

We zijn er nog niet, maar wel op de goede weg Morgen is het internationale Vrouwendag. Na de schokkende berichten over het schandaal bij The Voice of Holland is het duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voor vrouwen gelijkwaardig worden behandeld op een door mannen gedomineerde werkvloer.

Lees meer

De kracht van een compliment

01 maart 2022

"Goed gedaan, zeg!" of "Fijn dat je er bent". Het zijn voorbeelden van kleine complimenten die een groot verschil kunnen maken. Waarom is complimenten geven en krijgen zo belangrijk?   Een compliment is een klein cadeautje Kunt u zich herinneren wanneer u voor het laatst een compliment hebt gekregen en van wie.

Lees meer

Ik heb zorgen over vergeetachtigheid

01 maart 2022

Informatie over vergeten bij het ouder worden. Veel mensen krijgen te maken met vergeetachtigheid in hun omgeving; bij zichzelf of bij een familielid of kennis. Misschien maakt u zich zorgen of heeft u vragen. Dat is heel begrijpelijk. U leest alles over vergeetachtigheid en vergeten bij het ouder worden op deze pagina en in deze folder: /download/2988-folder-info-vergeetachtigheid.

Lees meer

Heeft u een goed idee voor initiatieven in de Zuidwijken?

28 februari 2022

Ook dit jaar worden wijkbewoners van de Zuidwijken in Zutphen uitgenodigd om te laten weten wat zij graag willen doen of veranderen in de wijk. Woont u in de Zuidwijken? Laat dan van u horen en kom naar de bijeenkomst van het wijkteam op woensdag 2 maart om 19:30 uur in De Uitwijk, bij de Brink.

Lees meer

Op het randje van een burn-out? Neem de klachten serieus!

25 februari 2022

Burn-out is een term die de laatste jaren steeds vaker voorbij komt maar die, zeker voor mensen die er nog nooit mee te maken hebben gehad niet altijd duidelijk is. Sommigen vinden het aanstellerij of denken dat je dan een tijdje erg moe bent. Degenen die het wel hebben ervaren zeggen vaak dat het een van de moeilijkste periodes in hun leven was maar dat het hen ook veel heeft geleerd.

Lees meer

Zo wil Zutphen inwoners in armoede in vervolg alsnog helpen

21 februari 2022

Jaarlijks blijft er meer dan een miljoen euro op de plank liggen bestemd voor minima in Zutphen. Veel inwoners die in aanmerking komen voor minimaregelingen melden zich namelijk niet. De gemeente wil daarom met extra regelingen voor deze inwoners komen, om het geld toch uit te geven.

Lees meer

Spannende voorleeswedstrijd bij de Bibliotheek in Zutphen

21 februari 2022

Zaterdag 12 februari was een spannende dag bij de Bibliotheek in Zutphen. Maar liefst tien basisschoolleerlingen probeerden de titel ‘Voorleeskampioen Zutphen’ in de wacht te slepen. Veerle van basisschool J.F. Kennedy is dit gelukt.  Tien jongens en meisjes zaten bij de Bibliotheek in Zutphen op het puntje van hun stoel met op schoot hun favoriete boek.

Lees meer

Aardig voor anderen, goed voor uzelf

17 februari 2022

Zou u zichzelf omschrijven als 'vriendelijk'? En zo ja, wat betekent vriendelijkheid voor u? Het is een term die we veel gebruiken maar waarvan niet altijd duidelijk is hoe dit nu precies vertaalt moet worden in ons dagelijkse gedrag. Terwijl een beetje vriendelijkheid een groot verschil kan maken in het contact met de mensen om ons heen.

Lees meer

Zutphenaren bieden stadgenoten hulp tijdens energiecrisis

16 februari 2022

Door de energiecrisis zijn de gas- en stroomprijzen bijna niet meer te houden. En dat merkt iedereen in de portemonnee. Alle Nederlanders krijgen een compensatie van 400 euro. Voor de een is het te weinig, terwijl de ander het niet nodig heeft. Een groep Zutphenaren roept daarom op deze vergoeding te schenken aan een stadgenoot.

Lees meer

Ervaringsverhaal hulp bij geldproblemen: eindelijk sparen!

07 februari 2022

“Ik kon de stress van financiën niet meer aan” Het ervaringsverhaal van Kitty uit Zutphen. “Ik heb nooit goed met geld leren omgaan. Van huis uit werd er niet over gesproken. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik klein was en zowel mijn vader als mijn moeder spraken niet over financiën.

Lees meer

Omgaan met prijsstijgingen en inflatie

07 februari 2022

De inflatie in Nederland is de laatste maanden gestegen tot bijna 6%, het hoogste niveau sinds de eerste meting zo’n 24 jaar geleden. De prijzen van energie en veel producten die we dagelijks gebruiken gingen omhoog terwijl de meeste inkomens gelijk bleven.

Lees meer

Zoek de lichtpuntjes

01 februari 2022

Voor de een is februari een maand van grauwe dagen, kou, veel binnen zitten en weinig leuke dingen doen. Voor anderen is het de maand van de liefde (Valentijnsdag), van dagen die steeds iets lichter worden en vooruitkijken naar de komende lente. Waar hoort u bij.

Lees meer

Uniek Sporten krijgt mensen met een beperking in beweging

31 januari 2022

De derde editie van de kalender “Uniek Sporten van de Maand” van Uniek Sporten regio Stedendriehoek is klaar. Deze kalender is bedoeld om alle mensen met een lichamelijk, verstandelijke, auditieve, visuele en mentale beperking een sportieve ontspanning aan te bieden.

Lees meer

Boekjes & Babbels in de Bibliotheek

24 januari 2022

Graafschap Bibliotheken start weer met Boekjes & Babbels; een voorleesmoment in de Bibliotheek voor jonge kinderen en hun ouder/verzorger. Bij Boekjes & Babbels kunnen jonge kinderen, maar ook hun ouder/verzorger, genieten van voorlezen, zingen, luisteren en bewegen op muziek.

Lees meer

Waarom werken in de zorg zo leuk is

24 januari 2022

Al jarenlang is er sprake van een enorm personeelstekort in deze branche. Als gevolg daarvan zijn veel zorgverleners overbelast en kan de kwaliteit van de zorg niet gewaarborgd worden. Deze themadag heeft dan ook een ambitieuze doel om meer mensen enthousiast te maken over het werken in de zorg.

Lees meer

Na Blue Monday kan het alleen nog maar beter gaan

18 januari 2022

Ja hoor, daar was hij weer: Blue Monday. Volgens sommigen de meest saaie en deprimerende dag van het jaar, gelukkig ligt dat nu weer achter ons. Maar waar komt Blue Monday eigenlijk vandaan en wat kunt u doen om deze dag (en de rest van de maand) juist vrolijk en positief te blijven (of te worden).

Lees meer

Zutphen wil relatietherapie van scheidende ouders vergoeden

17 januari 2022

Zutphense koppels die willen scheiden of relatieproblemen hebben, kunnen in de toekomst gratis relatietherapie krijgen. Dat is onderdeel van een plan van de gemeente om de impact van een eventuele scheiding op het kind zo klein mogelijk te maken. “Een kind sleept een vechtscheiding een heel leven met zich mee.

Lees meer

6 tips om gezond en fit de winter door te komen

11 januari 2022

In de koude wintermaanden is het goed om uw gezondheid een extra steuntje in de rug te geven en extra goed voor uzelf te zorgen. Zowel voor uw lichaam als voor u geest. In dit artikel leest u 6 eenvoudige tips die uw weerstand vergroten en waarmee u fit de winter doorkomt.

Lees meer

‘Piep zei de muis’ cursus in Zutphen

10 januari 2022

Een gratis cursus voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar Op 3 februari van 15:15 tot 16:45 start er weer een ‘Piep zei de muis’ groep in Zutphen. Speciaal voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die opgroeien in een gezin of omgeving met stress en spanning.

Lees meer

Ondertekening intentieverklaring Kansrijke Start

06 januari 2022

De eerste 1.000 dagen van een kind zijn belangrijk voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte is een belangrijke voorspeller van zowel lichamelijke als mentale problemen op latere leeftijd. Het maakt dus uit waar je wieg staat.

Lees meer

Een nieuw jaar vol nieuwe kansen

03 januari 2022

De start van een nieuw jaar geeft altijd zo'n fris gevoel van nieuwe kansen. En die kansen zijn overal om u heen. De vraag is alleen of u ze ook gaat benutten.   Is uw glas halfleeg of halfvol? De afgelopen twee jaar zijn voor veel mensen een periode geweest waarin gefocust werd op wat er niét kon.

Lees meer

Goede voornemens voor u en anderen

30 december 2021

Denkt u wel eens: 'volgend jaar ga ik het beter doen'? Veel mensen denken in deze tijd van het jaar na over goede voornemens. Dat kunt u doen voor uzelf maar natuurlijk ook voor anderen. Want misschien kunt u wel goed doen door wat vaker voor een ander klaar te staan.

Lees meer

Goede voornemens? Doe mee aan Dry January!

22 december 2021

Het einde van het jaar is in zicht. We blikken terug op 2021 en kijken vast vooruit naar 2022. Het is ook weer de tijd om na te denken over goede voornemens. Wat wil ik volgend jaar doen of bereiken? Misschien is één van die voornemens om minder alcohol te drinken.

Lees meer

Een lekker én gezond kerstdiner

17 december 2021

Een kerstdiner hoeft echt niet altijd vet te zijn en vol calorieën te zitten. Er zijn genoeg manieren om een gezellige én gezonde kerstmaaltijd te serveren. We zijn gewend om tijdens de feestdagen onszelf en onze gasten te verwennen op allerlei lekkernijen en een groot diner met meerdere gangen.

Lees meer

Voedselverspilling tegengaan en besparen op boodschappen

13 december 2021

Wist u dat meer dan 1/3 van al het eten verspild wordt? Dat is ontzettend veel. En natuurlijk heel zonde. Dat was de reden voor het starten van de movement “Too Good To Go”. Hun missie is om iedereen, wereldwijd, te inspireren en te motiveren om actie te ondernemen tegen voedselverspilling.

Lees meer

Bewegen zonder budget

09 december 2021

Bijna iedereen weet dat bewegen erg gezond is en neemt zich regelmatig voor om daar wat vaker aandacht aan te besteden. Maar voor veel mensen is een abonnement op de sportschool erg duur. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om elke dag genoeg te bewegen zonder uw portemonnee te hoeven pakken.

Lees meer

Inloopspreekuur voor iedereen met geldzorgen

06 december 2021

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt vanuit drie sociale wijkteams inwoners bij vragen en problemen op het gebied van onder meer financiën en opvoeding. Ook bieden de teams ondersteuning bij de behoefte aan meer contact of het organiseren van activiteiten in de buurt.

Lees meer

Feestdagen vol positiviteit (maar geen corona-positiviteit)

01 december 2021

De feestdagen staan voor de deur en dan is contact met familie en vrienden natuurlijk ontzettend leuk en belangrijk. Helaas moeten we, met het oog op corona, ook dit jaar nog voorzichtig doen. Hoe kun je toch positief blijven en genieten van een heerlijke decembermaand.

Lees meer

GelreWerkt! verbindt werkgevers en werkzoekenden

29 november 2021

GelreWerkt! is een onderdeel van de gemeente Zutphen. Het is dé partner voor werkgevers en werkzoekenden in de regio Zutphen op het gebied van werk en ontwikkeling. Zij werken daarin nauw samen met lokale en regionale bedrijven, instellingen, werkgevers en samenwerkingspartners voor een inclusieve arbeidsmarkt.

Lees meer

Het ABC van LGBTQ+

24 november 2021

Transgender, biseksueel en queer; we horen er steeds vaker over maar voor veel mensen is het nog steeds verwarrend wat het nu precies betekent en waarom er zo 'moeilijk over gedaan moet worden'. Heeft u ook eigenlijk geen idee waar LGBTQ+ voor staat en wat u ervan moet denken.

Lees meer

Busvervoer in Zutphen met Stap In Stap Uit

22 november 2021

Het is voor ouderen en minder valide jongeren niet altijd makkelijk om zich te verplaatsen. Even naar het centrum kan dan al een hele uitdaging zijn. Zo ontstond het idee voor Stap In Stap Uit. Busvervoer die minder mobiele ouderen én jongeren naar de binnenstad van Zutphen brengt, met twee elektrische minibusjes die rijden via een vaste route vanuit Warnsveld en de Hoven.

Lees meer

KOPP-groep voor kinderen van ouders met psychische problemen

15 november 2021

KOPP-groep ‘Voor jou!’ voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die een ouder hebben met psychische problematiek Het kan soms best lastig zijn als je te maken hebt met een vader of moeder die psychisch ziek is. Wie weet is de KOPP-groep dan iets voor jou.

Lees meer

Werkstress verminderen en een burn-out voorkomen

15 november 2021

Ervaart u vaak stress van uw werk? Dan bent u niet de enige. Ruim 1,3 miljoen Nederlanders geven aan hier regelmatig last van te hebben en het is de oorzaak van een kwart van alle langdurige ziekmeldingen. Hoe komt het dat zoveel mensen hier last van hebben en wat kunt u zelf doen om een burn-out te voorkomen.

Lees meer

De helden van de mantelzorg

09 november 2021

Met het tekort aan geld en personeel in de reguliere zorg zijn steeds meer ouderen en chronisch zieken afhankelijk van mantelzorg. Mantelzorg wil zeggen dat (een deel van) de zorg op de schouders ligt van iemand uit de persoonlijke omgeving zoals een zoon of dochter, partner of buurvrouw.

Lees meer

#OPLADERS geeft je energie!

01 november 2021

Kinderen opvoeden kan soms een hele klus zijn. Het geeft energie, maar het kost soms ook energie. Helemaal in combinatie met een volle werkweek, sporten en het runnen van een huishouden. We zijn dan allemaal wel eens toe aan een momentje voor onszelf.

Lees meer

De Hulpbieder en de Hulpvrager; wat is nu beter?

01 november 2021

Er zijn mensen die altijd klaar staan voor een ander. Of ze het nu druk hebben of ze eigenlijk zelf best wat problemen hebben: ze zeggen nooit nee. Dit zijn de échte Hulpbieders. Dan zijn er ook mensen die juist helemaal niet bang zijn om hun omgeving hulp te vragen als ze dat nodig hebben en dat dan ook regelmatig doen.

Lees meer

Omgaan met dementie. Gratis cursus voor mantelzorgers!

25 oktober 2021

In een cursus van vijf bijeenkomsten krijgen mantelzorgers de gelegenheid om hun ervaringen met andere mantelzorgers te delen. En om van elkaar te leren. Aan de hand van een aantal thema’s wordt ieders situatie besproken. Het is de bedoeling om samen de zin en betekenis van mantelzorg te ontdekken.

Lees meer

Rondkomen van een laag inkomen

22 oktober 2021

Voor veel mensen met een laag inkomen is het elke maand best een uitdaging om rond te komen en uit de schulden te blijven. Omgaan met geld is niet iets dat iedereen vroeger heeft geleerd en wat een stuk lastiger is dan het lijkt. Zeker als het maar net genoeg is om de vaste lasten mee te betalen.

Lees meer

Week van de Mantelzorg 2021!

20 oktober 2021

Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk. De zorg voor doet u waarschijnlijk met liefde, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom worden er tijdens de Week van de Mantelzorg, die plaatsvindt van 8 tot en met 12 november, leuke activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers.

Lees meer

Museumkidsweek bij Musea Zutphen in de herfstvakantie!

18 oktober 2021

Kinderen hoeven zich deze herfstvakantie niet te vervelen: bij Musea Zutphen kunnen ze spannende avonturen beleven! Van 16 tot en met 31 oktober is het namelijk Museumkidsweek. Tijdens deze week worden er leuke activiteiten georganiseerd. Je hoeft je vooraf niet aan te melden voor de activiteiten.

Lees meer

Welkom in de Menopauze

18 oktober 2021

Menopauze; het is zo'n woord waar menig vrouw niet echt mee bezig is tot de dag dat ze er ineens in terecht komt. En dat is even schrikken! Opvliegers, emotionele uitbarstingen, zweten en hartkloppingen overvallen u op de gekste momenten. Wat is menopauze nu eigenlijk precies en hoe komt u er zo comfortabel mogelijk doorheen.

Lees meer

Ik voel me alleen en zoek een luisterend oor…

11 oktober 2021

Voelt u zich weleens alleen? Of heeft u behoefte aan een goed gesprek? Wanneer u wat ouder wordt, wordt de kring van mensen om u heen kleiner. Nieuwe ontmoetingen aangaan of vriendschappen sluiten gaat niet altijd even makkelijk meer. Dat gebeurt nu eenmaal en is niets om u voor te schamen.

Lees meer

Psychische problemen zijn gewoner dan u denkt

07 oktober 2021

Regelmatig sporten, niet roken, veel water drinken en elke dag voldoende groenten en fruit eten. Is dat niet de basis van een gezond leven? Gedeeltelijk is dat zeker waar, maar om gezond te blijven is het niet alleen een kwestie van goede zorg voor ons lichaam.

Lees meer

Bij Beeldbrengers brengen jongeren Zutphen in beeld

04 oktober 2021

Vanaf oktober 2021 krijgen jongeren uit Zutphen de kans om media te maken over alles wat hen bezighoudt. Een talkshow, een kookprogramma met jongeren uit verschillende culturen, reportages over muziek of een nieuwsuitzending, bij Beelbrengers is niks te gek.

Lees meer

Week van de Opvoeding 2021

27 september 2021

Van 4 tot en met 10 oktober organiseert het Nederlands Jeugdinstituut de Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema voor de Week: Vertel eens... De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis — met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals.

Lees meer

Combinatie huiswerk en sport is doorslaand succes in Zutphen

20 september 2021

In een tijd van smartphones, social media en videogames is het moeilijk voor middelbare scholieren om zich te zetten tot huiswerk maken. Hoe zorg je er dan toch voor dat dat gebeurt? "Laat ze tussendoor een activiteit doen”, stelt verenigingscoach van sportclub AZC, Anno Waterlander.

Lees meer

De risico’s van overgewicht bij mannen

17 september 2021

De cijfers liegen er niet om: bijna 50 % van de Nederlanders heeft last van overgewicht. En hierbij zijn het vooral de mannen die het percentage in de rode cijfers trekken. Toch is overgewicht bij mannen maatschappelijk veel meer geaccepteerd dan bij vrouwen.

Lees meer

Oplader(s) gezocht in Zutphen

07 september 2021

Ben jij die gezellige, ondernemende oplader? Ik, Esther Bakker, ben de aanjager binnen het project #opladers. Als projectcoördinator, gezondheidscoach en moeder van twee jonge kinderen, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om de nodige balans te hebben in een hectisch, druk, maar leuk leven.

Lees meer

Ik ben 18, wat moet ik regelen?

06 september 2021

Jongeren vanaf 18 jaar moeten veel zaken zelf regelen. En dan loop je vast tegen een heleboel vragen aan. Hoe vind ik een geschikte woonruimte? Hoe vraag ik een zorgverzekering aan? Hoe kan ik mijn geldzaken het best regelen? Kortom, wat moet ik allemaal weten en regelen wanneer ik 18 ben.

Lees meer

Hop eens langs aan de Van Heemstrastraat

30 augustus 2021

Buurtbewoners van de Van Heemstrastraat in het Waterkwartier hebben sinds deze zomer een nieuwe ontmoetingsplek: de hopwoning van Perspectief Zutphen op nummer 13. Het sociale wijkteam Waterkwartier ‘hopt’ elke één á twee jaar naar een andere woning om het contact met en tussen buurtbewoners te versterken.

Lees meer

Podcast: Ervaringen van een mantelzorger

16 augustus 2021

Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met mantelzorg. En mensen doen dit uit liefde voor elkaar. Dat neemt niet weg dat zorgen voor een ander soms zwaar is. Dan zijn er twijfels of je het zorgen goed doet en of je het kunt volhouden.

Lees meer

10 tips om fit te blijven

10 augustus 2021

Zelfs als u in die zogenaamde 'herfst van uw leven' bent, wil dat niet zeggen dat u niet fit en gezond de zomer door wilt komen. Daarom hierbij 10 (overwegend makkelijke) tips die u helpen om fit te blijven. Tip 1 Drink elke dag minimaal 1,5 liter water of thee zonder suiker.

Lees meer

Gemeente Zutphen verlengt TONK-regeling

09 augustus 2021

Gemeente Zutphen verlengt en verruimt tijdelijke ondersteuning voor woonlasten bij inkomensterugval door corona Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 20 juli besloten om de beleidsregel 'Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten' (TONK) te verlengen met drie maanden.

Lees meer

Begrip maakt de wereld mooier

01 augustus 2021

Aankomend weekend is het Amsterdam Pride. Normaal worden er in datzelfde weekend in veel gemeenten feesten en evenementen georganiseerd voor en door de LHBTQ-gemeenschap. Helaas moeten ook dit jaar door de COVID-maatregelen veel van deze evenementen (gedeeltelijk) afgelast worden.

Lees meer

Op vakantie met de auto

29 juli 2021

Op een terrasje in de zon, zwemmen, ijsjes eten, voeten in het zand, met een boek onder een parasol. We kunnen bijna niet wachten tot de zomervakantie begint. Hoewel vliegreizen normaal heel populair zijn, gaan veel mensen dit jaar toch liever nog even met de auto naar hun favoriete Europese vakantiebestemming.

Lees meer

De beste self-help apps

26 juli 2021

Afvallen, sporten, stoppen met roken; allemaal van die voornemens die we vaak elke dag net zo hard weer vergeten of uitstellen als dat we er mee opstonden. Gelukkig zijn er een heleboel handige apps die u gratis of voor een klein bedrag kunt downloaden op uw telefoon en die u helpen uw gezonde voornemens vol te houden.

Lees meer

#Opladers verbindt jonge gezinnen

22 juli 2021

Zodat ze hun leven kunnen delen en elkaar een handje kunnen helpen: dat gebeurt bij de positieve beweging #Opladers. Het opvoeden van kinderen – in combinatie met een vaak volle werkweek – is een forse uitdaging. Opvoeden is een klus: veel waardevolle momenten, maar tegelijkertijd ook veel ballen in de lucht houden.

Lees meer

Een gezonde zomer!

19 juli 2021

We hebben er lang op gewacht, maar inmiddels kunnen we eindelijk genieten van een heerlijke zomer waarbij de coronabeperkingen steeds minder worden. Een verademing! Los van corona zijn er echter nog een aantal maatregelen die u eigenlijk elke zomer moet nemen om fit en gezond te blijven.

Lees meer

Bescherm kwetsbare ouderen tegen mishandeling

12 juli 2021

Ouderen zijn minder sterk en soms ook mentaal minder snel en scherp. Dat maakt hen eenvoudige slachtoffers van misbruik. Door vreemden, maar schokkend genoeg vaak ook door bekenden. De kwetsbare doelgroep verdient bescherming.  Ouderenmishandeling is niet alleen lichamelijke of psychische mishandeling.

Lees meer

10 keuzes die uw leven elke dag beter maken

05 juli 2021

Grotendeels weten de meeste mensen wel zo ongeveer wat goed voor ze is en wat niet. Toch blijkt in de praktijk dat het maken van slimme en gezonde keuzes moeilijker is dan het lijkt. Door stress en vermoeidheid zijn we gevoeliger voor verleidingen en kiezen we soms voor ongezond gemak.

Lees meer

De deuren van ’t Warnshuus zijn weer geopend!

01 juli 2021

’t Warnshuus is de centrale ontmoetingsplek voor en door inwoners van Warnsveld en Leesten. En de deuren staan weer open voor verschillende leuke activiteiten. Zo wordt er in deze gezellige huiskamer inmiddels weer gebiljart, gegymd en een potje Rummikub gespeeld.

Lees meer

Blijf niet lopen met geldproblemen

23 juni 2021

Wist u dat een groot aantal mensen in Nederland moeite heeft om rond te komen? Soms lukt het gewoon niet om alle rekeningen op tijd te betalen. Dat kan iedereen overkomen, zeker tijdens deze coronacrisis! De gemeente Zutphen helpt u bij geldzorgen en andere financiële problemen.

Lees meer

Nieuw in Zutphen: NOLANO

14 juni 2021

ONTMOETINGVERENIGING VOOR 60-PLUSSERS Dat is wat NOLANO wil zijn. Ontmoetingen zijn de basis voor een goed sociaal leven. Elke ontmoeting kan een plezierige verrijking zijn. Daarom is NOLANO (Nog lang niet oud) opgericht. Een naam met een knipoog.

Lees meer

Kom je lekker buitenspelen?

07 juni 2021

Touwtje springen, stoepkrijten of voetballen? Leuk en zo goed! Buitenspelen is niet alleen leuk maar ook heel goed voor je kinderen. Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Door te fietsen, voetballen, klimmen, hinkelen, rennen, touwtje springen, ontwikkelt je kind allerlei motorische vaardigheden en leert het hoe zich goed te bewegen.

Lees meer

Zorgkrant Zutphen huis aan huis verspreid

21 mei 2021

Deze week bij u in de bus: de informatiekrant Zorg en Ondersteuning in de Gemeente Zutphen. Kom meer te weten over de Hulpwijzer, hoe de gemeente kan helpen bij geldzorgen en financiële problemen, welke steunmaatregelen er zijn voor ondernemers in coronatijd, #OPLADERS, BSO+ en jongerenondersteuning.

Lees meer

Hoe vaak wordt u verleid?

05 mei 2021

"Vooruit. Nog ééntje dan." Of het nu gaat om een sigaret, een chocolaatje, een glas wijn, een zakje chips of heel anders, de boodschap is hetzelfde: u bent toch weer gezwicht voor een verleiding. Niets menselijks is ons vreemd en dat hoeft helemaal niet altijd erg te zijn maar het betekent wel dat u even weinig controle had over de situatie.

Lees meer

BSO+ gestart op 29 maart jl. bij De Kaardebol

22 maart 2021

De BSO+ is een buitenschoolse opvang met een ‘plus’ voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De BSO+ start bij locatie De Kaardebol van Dikkertje Dap kinderopvang. Het is een kleinschalige groep van maximaal 9 kinderen, met twee vaste pedagogisch medewerkers van Dikkertje Dap Kinderopvang.

Lees meer

Van schulden naar sparen

18 maart 2021

‘TOEN HET ECHT NIET MEER GING’ Een ervaringsverhaal van twee inwoners uit Zutphen: Louis en Manuela hadden een enorme schuldenlast en hebben eind 2017 de stap richting hulp gezet. Graag delen zij hun verhaal, zodat ze andere mensen met schulden informeren en zij zo snel mogelijk zelf de stap richting hulp te zetten.

Lees meer

Tijdelijke subsidieregeling culturele instellingen

10 maart 2021

Tijdelijke subsidieregeling niet commerciële maatschappelijke en culturele instellingen vanwege coronacrisis Om de negatieve (economische) gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken heeft de landelijke overheid diverse steunpakketten beschikbaar gesteld om de liquiditeit en werkgelegenheid bij ondernemers en organisaties op orde te houden.

Lees meer

GRATIS jongeren activiteiten in coronatijd!

01 maart 2021

Jongerenactiviteiten: van inloop tot kickboksen en muziek maken De gemeente organiseert samen met haar partners een aantal activiteiten voor jongeren. Deze activiteiten zijn in ieder geval gepland tot en met 2 maart. Burgemeester Annemieke Vermeulen en wethouder Annelies de Jonge: “Het is een pittige tijd voor iedereen, ook voor onze jongeren.

Lees meer

AutoMaatje rijdt vaccinatieritten

16 februari 2021

Het vaccineren tegen corona van zelfstandig wonende ouderen is gestart! Inwoners van Zutphen, Warnsveld en Eefde die minder mobiel zijn, kunnen gebruik maken van AutoMaatje voor het vervoer naar de priklocaties. Daar wordt ook al volop gebruik van gemaakt.

Lees meer

Meldpunt gedupeerden toeslagen affaire gemeente Zutphen

04 februari 2021

Woont u in Zutphen en bent u vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire van de Belastingdienst in de problemen gekomen? U kunt bij de gemeente Zutphen terecht voor advies & hulp, bijvoorbeeld bij geldzorgen. Er is een meldpunt geopend waar u terecht kunt: knelpunt@zutphen.

Lees meer

Actueel Corona nieuws vanuit Gemeente Zutphen

19 januari 2021

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Maandag 8 maart werd bekend dat het kabinet nog niet verder gaat versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. Het kabinet houdt vast aan de maatregelen waarvan zichtbaar is dat ze werken.

Lees meer

Toe aan opladen? Word ook #oplader in 2021, juist nu!

15 januari 2021

#opladers heeft in 2020 een mooie start gemaakt! Voor wie wil jij een #oplader zijn en bijdragen aan geweldige succesmomenten in 2021? Vergeet niet; #opladers staat voor het geven en ontvangen van ondersteuning, we zijn allemaal opladers voor elkaar.

Lees meer

Nog steeds geen Alzheimer Cafe: blijf in contact!

12 januari 2021

19 januari 2021 weer geen Alzheimer Café Zutphen e.o. door Covid-19. 2020 was wel even anders dan andere jaren. Covid-19 deed zijn intrede. We moesten ons aanpassen, flexibel zijn, thuis gaan werken of juist vele uren overwerken, afstand houden, mondkapjes opdoen, aardig blijven.

Lees meer

Onderzoek veiligheidsgevoelens onder LHBTI+ jongeren

14 december 2020

Gemeente Zutphen doet onderzoek naar de veiligheidsgevoelens van LHBTI+ jongeren. Doe jij mee?  Ben je tussen de 12 en 28 jaar oud? Identificeer je jezelf als LHBTI+?  en woon je, werk je, ga je naar school of ga je uit in de gemeente Zutphen.

Lees meer

Slim omgaan met social media

19 november 2020

Social media is bijna niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Jong en (tegenwoordig ook) oud bevindt zich op de verschillende platformen. Naast alle leuke dingen die social media te bieden heeft, is het wel belangrijk om er verstandig en bewust mee om te gaan.

Lees meer

Kinderen kopieren jouw drinkgedrag

12 oktober 2020

Zien drinken, doet drinken! Goed nieuws! Als opvoeder heeft u meer invloed dan u denkt om te voorkomen dat uw kind jong alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe: geen alcohol drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren verkleint de kans dat ze op jonge leeftijd beginnen met alcoholgebruik.

Lees meer

Week van de opvoeding

05 oktober 2020

Opvoeden: staan en opvallen Opvoeden is hard werken. Soms gaat het met vallen en opstaan. Maar het is vooral ook genieten. Daarom zeggen we ‘Staan en Opvallen’.Het opvoeden van je kinderen en jongeren is belangrijk maar soms ook best lastig. Daarom staat de Week van de Opvoeding in het teken van opvoeden en ouderschap.

Lees meer

Opvoeden doe je samen

07 september 2020

#OPLADERS van start: opvoeden doe je met elkaar! We willen allemaal het beste voor onze kinderen. En opvoeden is iets dat je niet in je eentje doet. In onder meer de gemeenten Lochem en Zutphen gaat daarom #OPLADERS van start. Met het project #OPLADERS starten we een beweging waarin het normaal is om vragen rondom opgroeien en opvoeden meer met elkaar te delen, hulp aan te bieden en te vragen.

Lees meer

Speciale regeling chronisch zieken met laag inkomen

27 augustus 2020

De gemeente Zutphen heeft een regeling speciaal voor chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen. Deze groep inwoners kan een vergoeding aanvragen volgens deze regeling. Hiermee kan een deel van de kosten voor bijvoorbeeld gehandicaptenparkeerkaart, een (extra) dure zorgverzekering of andere medische kosten worden betaald.

Lees meer

Toename gebruik 3-MMC

17 augustus 2020

Achtergrond informatie over 3-MMC. In Zutphen en omstreken komen steeds meer signalen dat er een toename is van het gebruik van het middel 3-MMC. Wilt u als ouders of wil jij als gebruiker hier meer van weten? In dit nieuwsitem wat korte achtergrond informatie over 3-MMC.

Lees meer

Krachten bundelen: meld je hulpvraag en hulpaanbod

25 mei 2020

Krachten bundelen: meld je hulpvraag en hulpaanbod, ook in Coronatijd Heeft u in verband met het Coronavirus hulp nodig? Of heeft u hulp aan te bieden? Bent u een initiatief gestart? Bundel de krachten, neem contact op met Perspectief Zutphen, via info@perspectiefzutphen.

Lees meer

Hulpwijzer Zutphen is vernieuwd

05 april 2020

Op Hulpwijzer Zutphen kunt u terecht voor vragen in het dagelijks leven over wonen, zorg, geld, werk, vervoer, actief zijn en jeugd en gezin. Hulpwijzer Zutphen helpt u bij het zoeken naar passende oplossingen voor uw eigen situatie. Hulpwijzer Zutphen is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Zutphen in samenwerking met vele instellingen en organisaties.

Lees meer

Corona uitgelegd aan kinderen

04 april 2020

Corona helder uitgelegd aan kinderen   Corona uitleg video speciaal voor kinderen. Help je kind Corona beter te begrijpen. Voor volwassenen is best veel goede informatie over corona op internet te vinden, maar nog weinig voor kinderen. Nu is er ook een video speciaal voor kinderen in het Nederlands, over kinderen die zich zorgen maken over corona en zich vervelend voelen omdat ze thuis zitten zonder hun vriendjes.

Lees meer

Corona update: Oog voor kinderen in kwetsbare situaties

25 maart 2020

Acute hulp nodig thuis voor uw kinderen door Corona crisis? Informatie voor ouders: oog voor kinderen in kwetsbare thuissituaties Dreigt uw kind of uw gezin in ernstige problemen (crisis) te raken door de corona-maatregelen? Neem dan, als u een indicatie heeft lopen bij team Jeugd, contact op met uw jeugdconsulent.

Lees meer

Zo wordt thuis werken leuk!

18 maart 2020

Tips om echt thuis te ‘werken’ en het gezellig en leuk te houden met de kinderen. Grote kans dat u momenteel ook thuis werkt door het coronavirus. Gelukkig is dit met internet, een mobiele telefoon, laptop en iets van Skype, Microsoft Teams of Google Hangouts goed in te richten.

Lees meer

Kleine stappen, grote resultaten

18 februari 2020

Wilt u eigenlijk gezonder leven dan u nu doet, maar weet u niet zo goed waar te moeten beginnen? Begin dan gewoon met kleine stapjes. Dat zet misschien niet direct zoveel zoden aan de dijk als rigoureus stoppen met ongezond eten en fanatiek sporten maar het helpt zeker en is op die manier veel beter vol te houden.

Lees meer

Daten voor gevorderden

11 februari 2020

Vraag 1: Wat doet u aan? Vraag 2: Waar spreekt u af? Vraag 3: Wat doet u als u binnen twee minuten weet dat deze persoon niets voor u is? Drie hele normale vragen voor iedereen die plannen heeft om op date te gaan. Men denkt dat als u wat ouder bent (en dus meer ervaring hebt) allemaal een stuk makkelijker is.

Lees meer

Op zoek naar de zonnige kant

10 februari 2020

Februari is altijd een beetje zo'n treurige 'niks'-maand. Geen feestje, nog lang geen lente, veel kou. Nee, februari helpt u doorgaans niet om de meest zonnige kant van het leven te zien. Maar net als met veel dingen in het leven kunt u er zelf wel iets aan doen.

Lees meer

Een dagelijks gevecht tegen angst en depressie

02 januari 2020

Hoewel u het misschien niet zou denken, zijn er in Nederland ontzettend veel mensen die dagelijks de strijd aangaan tegen een onzichtbare vijand: angst en/of depressie. En voor hen is het elke dag maar weer de vraag wie er gaat winnen.  Angststoornis Angst is van nature een manier van de hersenen om u te waarschuwen voor gevaar.

Lees meer